Arne Svensson har öppen spis med kamin, så han kan få in värme i huset, åtminstone några dagar. Foto: Privat

Arne i Roslagen: ”Hur ska man tvätta sig?”

Uppdaterad
Publicerad

Arne Svensson som bor i ett gammalt fritidshus tre mil från Norrtälje har haft strömavbrott sedan natten mot onsdagen, och nu har han fått veta att det kan dröja en hel vecka till innan elen är tillbaka.

– Några dagar kan man väl klara sig, men nu snackar vi en hel vecka till. Hur ska man tvätta sig?, säger Arne Svensson.

Arne Svensson bor med sin son permanent i södra Rörvik i ett gammalt fritidshus. Han har haft huset sedan 1962 och har aldrig varit med om något som liknar stormen Alfrida tidigare. Elen försvann när Alfrida slog till, och den blir borta en vecka till enligt senaste budet från Vattenfall. Den 10 januari klockan 18 slås strömmen förhoppningsvis på igen.

– De har ju ingen koll över huvud taget, om det är så många dagar framöver, hur ska de då veta vilken tid det är? Det är lite fånigt, nästan hånfullt, säger Arne Svensson som inte alls är nöjd med Vattenfalls besked.

Stormen Alfrida i Stockholms län

Värmer sig vid kaminen

Arne har öppen spis med kamin, så han kan få in värme i huset, åtminstone några dagar.

– Det går åt mycket ved, och det här är definitivt inte bra för miljön. Alla eldar med ved och alla bilar står på tomgång för att ladda mobilerna. De vanliga telefonerna funkar inte heller för ledningarna har blåst ner, säger Arne Svensson.

– Några dagar kan man väl klara sig, men nu snackar vi inte några dagar utan en hel vecka till. Det är inte alla som har en värmekälla med ved, eller ved så det räcker en vecka för att elda dygnet runt. Och man får slänga allt käk i frysarna. När man bor så här avsides har man frysen full med kött, det är bara att kasta.

”Man vill ju tvätta sig ibland”

Det finns heller inget vatten i kranarna.

– Vi har en handpump dit jag går att hämta för dricksvatten men det finns inget till toaletterna och så. Då måste man pumpa vatten för att tvätta sig, men det är bara att glömma. Hur ska man tvätta sig, nere i vattnet? Det är väl en tre plusgrader ner i viken. Vattenfall får väl hyra en simhall, föreslår Arne Svensson.

För att hålla mörkret borta tänder Arne Svensson stearinljus, men konstaterar att man får göra så mycket som möjligt de ljusa timmarna. Det är också svårt att göra alternativa sysselsättningar på kvällen istället för att se på tv, för det är för mörkt för de flesta aktiviteter som att läsa.

– Jag klarar mig förhållandevis bra, men det är ett jävla skit, man vill ju tvätta sig ibland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stormen Alfrida i Stockholms län

Mer i ämnet