Runt 100 000 personer blev utan ström efter stormen Alfrida. Foto: Anders Wiklund/TT

Efter Alfrida – ersättning till drabbade dröjer till sommaren

Uppdaterad
Publicerad

Det dröjer till juni innan de som drabbades av stormen Alfrida får ekonomisk ersättning. För Vattenfall handlar det om en kostnad på 425 miljoner kronor till de drabbade kunderna.

Det var natten till den 2 januari i år som Alfrida drog fram med upp till 38 m/sek och träd föll som plockepinn över vägar och hus. För Vattenfall blir Alfrida en dyr nota. Enligt bolaget beräknas kostnaden bli 850 miljoner kronor. Hälften av pengarna är till de drabbade, men ersättningen till dem dröjer. Det har tagit lite längre tid än vad som var beräknat från början.

− Vi jobbar metodiskt och så skyndsamt vi kan för att alla drabbade kunder ska få sin rätt till kompensation utbetald, säger Annika Viklund, vd Vattenfall Eldistribution.

Annika Viklund, vd, Vattenfall Eldistribution Foto: TT

Drygt 63 000 av Vattenfalls kunder blev strömlösa när ledningar föll till marken och transformatorstationer krossades av nedfallande träd. Hårdast drabbades de boende och företag i Norrtälje kommun.

– Vår bedömning är att avbrottsersättningen till följd av Alfrida kommer att börja betalas ut från och med juni, säger Annika Viklund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.