Regelbunden motion är mycket viktig för folkhälsan och bedöms ungefär halvera risken för hjärt-kärlsjukdomar. Intresset för att motionera ökar stadigt och runt 400.000 personer deltar varje år i motionslopp runt om i landet.
Men ibland inträffar tragiska dödsfall, ofta bland människor med dolda eller kända hjärt-kärlsjukdomar. De plötsliga dödsfallen är ändå få med tanke på antalet deltagare. Det förrädiska är att även symptomfria och till synes friska människor kan råka illa ut.
-En av 300 har någon form av hjärtfel som ökar risken för plötslig hjärtdöd vid intensiv fysisk träning, säger Mats Börjesson, kardiolog vid Östra sjukhuset i Göteborg.
Hälsodeklaration
En studie bland tävlande i Lidingöloppet har också visat att det på startlinjen står ett antal personer som på ytan är symtomfria men som i själva verket är sjuka och inte borde delta.
-I vilket lopp som helst finns det människor som är rätt sjuka. Vi vill försöka hitta några av dem utan att göra för stort ingrepp för alla andra, säger Mats Börjesson.
Han är medlem i Europeiska hjärtläkarföreningen som i maj i år föreslog att arrangörer av motionslopp ska be alla som deltar ska fylla i en slags hälsodeklaration, ett frågeformulär om tävlingsdeltagarens hälsa.
-Om en deltagare har någon form av hjärtsjukdom, medicinering eller symtom bör denne träffa en läkare före loppet som gör en riskvärdering och tar ställning till om det är okej att delta i loppet eller inte. Som arrangör vill man ju också veta hur många som står på startlinjen som är i riskzonen, säger han.
Avvaktande arrangörer
Men de arrangörer av motionslopp som TT talat med är skeptiska eller avvaktande till en hälsodeklaration.
-Det är inget vi diskuterat än så länge. Vi försöker förklara för dem som är med vad det innebär. Vi säger att det är tufft, att man måste var tränad och hur man ska dricka och äta innan. Det är mer den vägen vi går, säger Ulf Saletti, tävlingsledare för Stockholm Maraton.
Göran Qvarfordt, vd för Midnattsloppet, vill veta mera om hur det konkret ska fungera.
-Det är kanske ett bra förslag, men vi behöver läsa på mer och se hur det utvecklas, kanske i relation med andra arrangörer. Eftersom uppemot 400.000 personer springer sådana här lopp varje år är det en ganska stora administrativ apparat, säger han.
Flera arrangörer, bland annat av Broloppet och Lidingöloppet, uppger att de tydligt informerar deltagarna om att tävlandet sker på egen risk.
TT