Arriva polisanmält för miljöbrott

Publicerad

För att värma upp sina bussar har Arriva satt i system att köra dem på tomgång under nätter och morgnar.

I en bussdepå i Täby har Arriva haft bussar körandes på tomgång under vintern. Det upptäcktes efter att gäster på ett hotell i närheten hörde av sig till Täby kommun.

– De klagade över att det bullrade och luktade illa. Vi gav Arriva ett föreläggande med tider för att återgå till laglig verksamhet och eftersom det här var ett så stort brott så gjorde vi också en anmälan till polisen, säger Torsten Björnsson (M), ordförande för Södra Roslagens miljö- och hälsoskyddsnämnd.

Ramper har inte fungerat

Arrivas bussar har stått på tomgång för att värma upp dem och förse dem med tryckluft. De ramper på bussdepån som ska göra det har nämligen inte fungerat med nya bussmodeller. Men nu uppger Arriva att de ska sluta med sin otillåtna tomgångskörning.

– Nu kommer SL byta ut de här ramperna under våren och sommaren så till nästa år så kommer vi förhoppningsvis inte att ha det här problemet längre. Men fram tills dess, om det blir kallt, får vi hitta andra metoder för att få bussarna att rulla på morgnarna. Kanske måste vi ut på gatorna och köra runt bussarna helt enkelt, säger Tomas Hedenius, Arrivas kommunikationschef.

Att SL inte byggde om ramperna tidigare beror enligt kommunikationschefen Suss Forssman Thullberg på ovetskap.

– Vi kände inte till problemet förrän Arriva tog över trafiken och tog dit sina nya bussar. Det var i januari och tyvärr är det svårt att bygga om på kort tid, framför allt under vintern.

Jobbig vinter

Arriva sökte först dispens från tomgångsreglerna i Täby men fick avslag av kommunen på grund av miljö- och hälsorisker. Trots det valde man att köra på tomgång ändå.

Polisanmälan mot Arriva är bara den senaste i en rad saker som har gått fel för företaget sedan det tog över driften i norrort. Bussar har varit försenade och inställda, personal har vittnat om försämrad och stressig arbetsmiljö. I upphandlingen som gav Arriva uppdraget i norrort var företaget omkring en tredjedel billigare än den närmsta konkurrenten. Och frågan är om Arriva verkligen var lämpat att sköta lokaltrafiken.

– Vad vi kan konstatera är att trafikstarten i norrort inte har varit bra. Resenärerna i norrort har haft en jobbig vinter. Däremot så kommer vi inte att dra definitiva slutsatser om Arriva som leverantör förrän vi ser hur det ser ut när Arriva har vidtagit de åtgärder som man sagt krävs för att lösa situationen, säger Suss Forssman Thullberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.