Arkivbild. Foto: Marc Femenia / TT

Årstafältet kan bli OS-by

Uppdaterad
Publicerad

OS-byn kan hamna på Årstafältet eller i Bredäng om Stockholm blir värd för OS 2026. Det framgår av stadens utredning, där man även föreslår en höjning av Hammarbybacken för att klara kraven.

Att arrangera OS i Stockholmsregionen kommer att kräva stora krav på anlägggningar för både tävlingar samt boende för deltagarna. Den rapport som presenterades på fredagen kan nu allmänheten ta del av via en ny hemsida som lades ut vid lunchtid.

Läs mer: Stockholm ger tummen upp för vinter-OS 2026

Det här är några av förslagen på olika åtgärder som måste genomföras för att Stockholm ska kunna arrangera vinterspelen 2026:

  • OS-by för deltagarna på Årstafältet eller i Bredäng.
  • Höjning av antingen Hammarbybacken eller Flottsbrobacken till minst 210 meter för att kunna genomföra tävlingar i slalom och skicross.
  • Tillbyggnad av bob- och rodelbana i Hammarbybacken eller Flottsbrobacken.
  • Bygge av skidanläggning i Tullinge.
Förslag på hur Hammarbybacken kan byggas ut, med halfpipe och puckelpist. På baksidan ska det finnas plats för bob- och rodelbana. Foto: Sveriges Olympiska Kommitté

Förutom att gå igenom förutsättningarna för olika om- och tillbyggnader av backar och anläggningar framkommer det även i rapporten var olika tävlingsgrenar kan vara möjliga att genomföra. Man kan också se var invigningen och avslutningen av vinterspelen planeras. Även om det är Stockholm som står som arrangör är många kommuner involverade i planerna för ett OS 2026.

  • Invigning och avslutning i Friends Arena i Solna
  • Alpina grenar i Stockholm, Huddinge och Åre
  • Backhoppning i Falun
  • Längdskidor i Botkyrka

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vinter-OS i Stockholm

Mer i ämnet