Tredje dosen till sjukhuspersonal kommer ta flera veckor

Uppdaterad
Publicerad

Att ge vårdpersonal på akutsjukhusen en tredje dos vaccin har gått trögt. Det beror enligt Region Stockholms vaccinsamordnare Magnus Thyberg på att regionen följer Folkhälsomyndighetens prioriteringsordning, vilket innebär att de sjukaste och sköraste måste få vaccin först.

– Sjukhusen har börjat vaccinera personal främst inom inom akutsjukvård och intensivvård. Inom de närmaste två till tre veckorna bedömer jag att allt fler får en påfyllnadsdos, säger han.

Det är sjukhusen själva som leder arbetet med att organisera vaccineringen av vårdpersonal. Ett frenetiskt planeringsarbete pågår enligt Magnus Thyberg med att fördela de vaccindoser som sjukhusen fått.

Sjukhusen saknar inte vaccin, menar han. Bedömning är att sjukhusen har hög takt i vaccineringen och de som jobbar inom intensivvård, akutvård, slutenvård och annat patienternära arbete kommer vaccineras under de närmaste veckorna.

Vaccinering vårdpersonal

Från den 24 november 2021 gav FHM rekommendationer för regionernas prioriteringar. Personal inom vård och omsorg, inklusive personal inom LSS, som har stor risk att föra virus vidare till personer med risk att utveckla allvarlig sjukdom kan också prioriteras i vaccinationsarbetet. Detta förutsatt att regionen bedömer att detta kan göras utan risk för undanträngningseffekter för övriga grupper.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet