Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Efter 27 år väljer tillsynsmannen och naturvårdaren Lill Schierman att sluta i Skärgårdsstiftelsen. Orsaken är den omorganisation som sjösätts första september. Foto: Lovisa Dehlin/SVT

Tillsynsmannen Lill slutar: ”Skärgårdsstiftelsens omorganisation är ett feltänk”

Publicerad

Lill Schierman på Hjälmö har varit naturvårdare och tillsynsman i skärgården i 27 år – men hoppar nu av. Orsaken är att Skärgårdsstiftelsen står inför stora förändringar i höst med färre personer som ska sköta underhållet på öarna.

– Jag är djupt oroad och övertygad om att omorganisationen kommer slå mot besökare och skärgårdslivet, säger tillsynsmannen Lill Schierman.

Följ med ut i skärgården och hör tillsynsmannens oro i videon ovan.

Hör vad Skärgårdsstiftelsen och skärgårdsregionrådet svarar här.

Skärgårdsstiftelsen

Skärgårdsstiftelsen grundades 1959, bland annat för att bidra till att fler ville bosätta sig och verka i Stockholms skärgård. Då hade befolkningen halverats inom loppet av 20 år och ungdomar drog till fastlandet där jobben fanns.

Stiftelsen drivs genom bidrag från Region Stockholm, arrenden och hyror samt gåvor. Detta betalar för drift, underhåll, skötsel och naturvård.

1998 skänkte Stockholms stad sina marker och byggnader till Skärgårdsstiftelsen. Då växte innehavet med nära två tredjedelar. En stor del av beståndet behövde omfattande renovering.

Samtidigt kom ett villkorat bidrag från regionen med ett mål att Skärgårdsstiftelsen skulle öka de egna intäkterna med fem procent per år, detta för att ställa om organisationen för en hållbar framtida ekonomi.

Nu är planen att lägga mer fokus på organisationen av naturvård och utveckla mark/skog och vatten.

Källa: Skärgårdsstiftelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.