Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Vlada Cakic, SVT

Fotbollssupportrar marscherade mot Tele2 Arena – utan polistillstånd

Uppdaterad
Publicerad

Under söndagen är det Allsvenskan för Hammarbys fotbollsherrar som möter Degerfors på Tele2 Arena. Polisen ser att det finns risk för bland annat stora trafikstörningar då omkring 30 000 fotbollsåskådare väntas.

– Vi kommer finnas på plats för att underlätta framkomligheten, förebygga ordningsstörningar och ingripa mot brott, säger Anna Wästberg vid Stockholmspolisen.

På Södermalm kommer supportrar gemensamt promenera på Götgatan och därefter över Skanstullsbron till arenaområdet vid 11-tiden. Matchen börjar klockan 15:00 och polisen har en särskilt uttagen polisinsats eftersom ordningsstörningar inte kan uteslutas.

– Det brukar ansökas om tillstånd av arrangören vid den här typen av sammankomster, men vi har inte fått in någon sådan, säger Anna Wästberg presstalesperson vid polisen i Stockholm.

Då det inte finns någon arrangör för marschen kommer polisen upprätta en anmälan gällande brott mot ordningslagen. Anledningen är att polisen vill att tillstånd ska sökas så de på förhand kan se till att marscher genomförs på ett säkert och effektivt sätt.

”Vi möter vänner och går till matchen”

Göran Rickmer, evenemangsansvarig på Hammarby fotboll, berättar att Hammarby fotboll aldrig har arrangerat marscher, utan supporterkulturen står för sig själv.

– Enligt supporters är det ingen offentlig tillställning, man möter upp sina vänner och går till matchen. De tycker inte det behövs tillstånd för att gå på gator och torg, säger han.

På eftermiddagen rapporterar polisen att supportermarschen till Tele2 arena gick lugnt till.

Så påverkas kollektivtrafiken under dagen:

Under tiden som människorna samlas så kommer polisen genomföra trafikavspärrningar på Södermalm och omkring Gullmarsplan. Området kommer också övervakas av polisens drönare.

Busslinjerna som påverkas är: 3, 4, 57, 66, 74 och 76 på Södermalm mellan klockan 11.00 och 15.00, SL hänvisar till tunnelbana och tvärbana under den tiden. SL kommer även sätta in extra avgångar på gröna linjen efter matchens slut mellan klockan 16.45 och 18.30.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.