Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Kommunstyrelsens ordförande Michaela Fletcher (M) som godkänt arvodena har nu valt att pausa dem.

Arvodesutbetalningar till politiker i Österåker pausas

Uppdaterad
Publicerad
I höstas rapporterade SVT Nyheter Stockholm att Allianspartierna i Österåker hållit egna interna möten och låtit kommunen betala ut arvode till deltagarna. Kommunstyrelsens ordförande har nu beslutat att pausa arvodesutbetalningarna.

Ett dokument som SVT tog del av i höstas visade att skattebetalarna i Österåker betalat cirka en miljon kronor för Alliansens interna möten sedan 2015.  

Under måndagen lämnade kommunrevisionen en anmälan till kommunstyrelsen där revisorerna kräver andra åtgärder. Kommunstyrelsens ordförande Michaela Fletcher (M) som godkänt arvodena har nu valt att pausa dem.

– Med anledning av de förtroendevalda revisorerna har jag valt att pausa alla arvodesutbetalningar till Alliansens arbetsutskott och Alliansberedning till dess att förutsättningarna för de här utbetalningarna helt klarlagts. Jag har också givit förvaltningen i uppdrag att snabbt utarbeta ett förslag, säger Fletcher.

Kommunstyrelsens ordförande Michaela Fletcher har kallat till ett extra kommunstyrelsesammanträde den 9 december. Nu kräver Ann-Christine Furustrand (S) kommunalrådet i opposition att pengarna ska betalas tillbaka.

– Vi förväntar oss nu att samtliga allianspartier skakar liv i sina moraliska kompasser och omedelbart betalar tillbaka de skattemedel de gett till sig själva, säger Ann-Christine Furustrand (S) kommunalrådet i opposition i ett pressmeddelande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer