Michaela Fletcher är den som har godkänt Alliansens arvoden för interna partimöten. Hon menar att Alliansen har följt kommunens regler. Men både oppositionen och experter som SVT pratat med menar att utbetalningarna strider mot lagen. Foto: SVT

Dokumenten avslöjar: Alliansen i Österåker kan ha brutit mot lagen

Uppdaterad
Publicerad

Allianspartierna i Österåker har i flera år lyft arvoden i miljonklassen för egna partiinterna möten och låtit skattebetalarna stå för notan. Ett brott mot både kommunallagen och kommunens egna regler menar både oppositionen och experter som SVT pratat med.
– Vi har en skola som saknar resurser och äldreomsorgen går på knäna. Så det finns stora hål att stoppa pengarna i, men de ska inte stoppas i Alliansens fickor, säger oppositionsrådet Ann-Christine Furustrand (S).

Allianspartierna i Österåker har hållit egna interna möten och låtit kommunen betala ut arvoden till deltagarna, helt i strid mot kommunens regler menar oppositionsrådet socialdemokraternas Ann-Christine Furustrand.

– Det här kan mycket väl strida mot kommunallagen. Det finns inget reglemente i Österåkers kommun som ger klartecken för Alliansen att göra på det här sättet. Framför allt borde det lysa en varningslampa om att man inte arvoderar sig själv, säger oppositionsrådet Ann-Christine Furustrand (S).

Professor: Inte lagligt

Dokument som SVT tagit del av visar att skattebetalarna har fått betala cirka en miljon kronor för Alliansens interna möten sedan 2015. Kommunstyrelsens ordförande Michaela Fletcher (M) är den som har godkänt arvodena. Hon menar att Alliansen har följt kommunens regler.

– Alliansen har majoritet och Alliansen styr. Jag känner mig trygg med att vi har följt reglerna, säger hon.

Men Olle Lundin som är professor i förvaltningsrätt och expert på kommunallagen delar inte Michaela Fletchers bild av att allt har gått rätt till.

– Det är naturligtvis inte rimligt att man hittar på ett låtsasorgan och sätter sig i möten och tar ut arvoden för det. Det är inte rimligt och det är framför allt inte lagligt, säger han.

”Borde polisanmäla”

Men Michaela Fletcher vidhåller att deltagarna vid Alliansens interna möten har rätt att till arvoden.

– Enligt de arvodesbestämmelser vi har så har vi också rätt att skapa de här avdelningarna, säger hon.

I Österåkers regler står att arvoden och ersättningar ska beslutas av kommunfullmäktige. Men några protokollförda beslut om att ge arvode till Alliansens interna möten finns inte.

– Jag tycker att det är tydligt att det är i kommunens organ som arbetet ska utföras och så är det inte här. Man har brutit både mot kommunallagen och kommunens egna regler, säger Olle Lundin.

– De som har anklagat mig för att vara korrupt och bedräglig borde också polisanmäla om de misstänker ett brott, säger Michaela Fletcher.

En polisanmälan har gjorts av en privatperson där Michaela Fletcher anmäls för korruption, bedrägeri och trolöshet mot huvudman. Och nu överväger även oppositionen att göra en anmälan.

”Kommer fortsätta”

– Vi sammanställer vad vi fått fram och ska sätta oss ner och bestämma vad nästa steg blir, säger socialdemokraternas oppositionsråd Ann-Christine Furustrand.

Michaela Fletcher har inga planer på att stoppa utbetalningen av arvodena.

– Eftersom att vi anser att vi följer de regelverk som gäller så kommer vi fortsätta, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.