Se inslaget från 2012 om kritiken mot att Michaela Fletcher försökt påverka enskilda tjänstemäns löner. Foto: SVT

Mångårig kritik mot Österåkers politiker

Uppdaterad
Publicerad

Både en extern revision och professorn i förvaltningsrätt Olle Lundin säger att Alliansen i Österåker brutit mot kommunallagen när man gett arvoden för partiinterna möten. Pengar de inte tänker betala tillbaka. Men det är inte första gången som politiker och tjänstemän i Österåker anklagas för att inte följa lagar.

2019 Alliansen anmäls till Förvaltningsrätten

SVT Nyheter Stockholm rapporterar hösten 2019  att Allianspartierna i Österåker hållit egna interna möten och låtit kommunen betala ut arvode till deltagarna.  

Efter avslöjandet beslutar Kommunstyrelsens ordförande att pausa arvodesutbetalningarna. Men kort efter väljer kommunstyrelsen, där Alliansen har majoritet, att skapa en kommunstyrelseberedning och på så sätt göra de interna mötena till en del av Kommunstyrelsens verksamhet. 

Detta ifrågasätts av oppositionen och kommunens egna revisorer gör en anmälan till kommunstyrelsen om att arvodena kan utgöra ett brott av förmögenhetsrättslig karaktär. Även Socialdemokraterna gör en anmälan till Förvaltningsrätten där man begär att Kommunstyrelsens beslut ska stoppas. 

Totalt handlar det om en miljon kronor inklusive sociala avgifter, som har godkänts av kommunstyrelseordförande Michaela Fletcher (M).  En oberoende granskning har nu kommit fram till att utbetalningarna saknar laglig grund.

2015 Kritiserade bygglov

SVT:s Uppdrag granskning uppmärksammar att Österåkers kommun gett flera bygglov till grevefamiljen Douglas och området kring Douglas marina i Säbyviken, trots att det var strandskyddad mark. I efterhand försökte kommunen sedan göra svartbygget lagligt genom att anta en ny detaljplan. Detaljplanen kring Säbyvikens marina har överklagats ända till Högsta domstolen som i somras återvisade målet till mark- och miljödomstolen.

I Uppdrag gransknings granskning av Österåker kommun kom det också fram att byggnadsnämndens dåvarande ordförande Jan Olov Sundström (M) och hans fru Ingela Gardner Sundström (M) fick en miljonrabatt på ett arrende av familjen Douglas.

2015 Kritik mot höjda arvoden

Kommunfullmäktiges ordförande Ingela Gardner Sundström (M) sitter med i arvodeskommittén som föreslår rejält höjda arvoden till politiker. Bland annat ska ordföranden i den sammanslagna samhällsbyggnadsnämnden få närmare fem gånger högre årsarvode, vilket leder till kritik. Ordföranden i samhällsbyggnadsnämnden är nämligen Gardner Sundströms man.

2012 Påverkat tjänstemäns löner

Kommunstyrelsens ordförande i Österåker, moderaten Michaela Fletcher Sjöman, har vid flera tillfällen gått in och påverkat löner till enskilda tjänstemän.

– Jag ville att det skulle synas i lönekuvertet för vissa nyckelpersoner som är viktiga för kommunens styrning, sa Michaela Fletcher Sjöman (M) då.

– Man bryter mot kommunallagen och hela organisationen i kommunen. Man kliver in och struntar i alla rättsregler och gör som man vill, kommenterade Olle Lundin, professor i straffrätt och expert på kommunallagen. Agerandet mötte kritik både av privartpersoner och tidigare politiker i Österåker.

Enligt förvaltningsrätten går det dock inte att lagledspröva en enskild tjänstemans agerande. Det måste vara ett beslut av en fullmäktige, nämnd eller förbundsstyrelse som ska till för att få saken prövad.

2012 ”Tydligt fall av delikatessjäv”

Två personer i tjänstemännens ledningsgrupp i kommunen hade ett förhållande utan att berätta om det. Kvinnan användes som referens när mannen sökte och sedermera fick ett chefsjobb i kommunen. Dessutom lade kvinnan ut konsultuppdrag på sin partner innan han fick tjänsten i kommunen.

– Att man lägger ett uppdrag på sin älskare är ju ett väldigt tydligt fall av delikatessjäv, och strider mot kommunallagen. Det är ofrånkomligt, sa Olle Lundin, som är professor i förvaltningsrätt, 2012.

Kommundirektören skulle ta itu med att personerna inte berättat om sitt förhållande, men fick sparken av kommunstyrelsens ordförande Michaela Fletcher Sjöman. Kommundirektören fick 1,7 miljoner kronor i avgångsvederlag.

2011 Höjde lönen till sin man

Januari 2011 anklagade två tidigare moderata kommunalråd den dåvarande ledningen för svågerpolitik och för att köpa tystnad. Arvodet för ordföranden i den sammanslagna samhällsbyggnadsnämnden planerades att nästan femdubblas. Ordföranden var gift med Ingela Gardner Sundström som då varit kommunalråd i många år. Hon satt även med i arvodeskommittén som varit med och bestämt makens nya lön.

– Det är en trängre krets där familjeförhållanden och kompisrelationer spelar roll, säger Stefan Cronberg, fd moderat kommunalråd Österåker.

2011 Kalas för en kvarts miljon – plus en tavla

När Ingela Gardner (M) tackades av efter många år som kommunalråd kostade kalaset skattebetalarna en kvarts miljon. Dessutom hade Garnder beställt en oljemålning av sig själv för 30.000.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.