Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Mångårig kritik mot Österåkers politiker Foto: SVT

Mångårig kritik mot Österåkers politiker

Publicerad

Professorn i förvaltningsrätt Olle Lundin menar att Alliansen i Österåker bryter mot kommunallagen när man ger arvoden för partiinterna möten. Och det är inte första gången som politiker och tjänstemän i Österåker anklagas för att inte följa lagar.

2015 Kritiserade bygglov

SVT:s Uppdrag granskning uppmärksammar att Österåkers kommun gett flera bygglov till grevefamiljen Douglas och området kring Douglas marina i Säbyviken, trots att det var strandskyddad mark. I efterhand försökte kommunen sedan göra svartbygget lagligt genom att anta en ny detaljplan. Detaljplanen kring Säbyvikens marina har överklagats ända till Högsta domstolen som i somras återvisade målet till mark- och miljödomstolen.

I Uppdrag gransknings granskning av Österåker kommun kom det också fram att byggnadsnämndens dåvarande ordförande Jan Olov Sundström (M) och hans fru Ingela Gardner Sundström (M) fick en miljonrabatt på ett arrende av familjen Douglas.

2015 Kritik mot höjda arvoden

Kommunfullmäktiges ordförande Ingela Gardner Sundström (M) sitter med i arvodeskommittén som föreslår rejält höjda arvoden till politiker. Bland annat ska ordföranden i den sammanslagna samhällsbyggnadsnämnden få närmare fem gånger högre årsarvode, vilket leder till kritik. Ordföranden i samhällsbyggnadsnämnden är nämligen Gardner Sundströms man.

2012 Påverkat tjänstemäns löner

Kommunstyrelsens ordförande i Österåker, moderaten Michaela Fletcher Sjöman, har vid flera tillfällen gått in och påverkat löner till enskilda tjänstemän.

– Jag ville att det skulle synas i lönekuvertet för vissa nyckelpersoner som är viktiga för kommunens styrning, sa Michaela Fletcher Sjöman (M) då.

– Man bryter mot kommunallagen och hela organisationen i kommunen. Man kliver in och struntar i alla rättsregler och gör som man vill, kommenterade Olle Lundin, professor i straffrätt och expert på kommunallagen. Agerandet mötte kritik både av privartpersoner och tidigare politiker i Österåker.

Enligt förvaltningsrätten går det dock inte att lagledspröva en enskild tjänstemans agerande. Det måste vara ett beslut av en fullmäktige, nämnd eller förbundsstyrelse som ska till för att få saken prövad.

2012 ”Tydligt fall av delikatessjäv”

Två personer i tjänstemännens ledningsgrupp i kommunen hade ett förhållande utan att berätta om det. Kvinnan användes som referens när mannen sökte och sedermera fick ett chefsjobb i kommunen. Dessutom lade kvinnan ut konsultuppdrag på sin partner innan han fick tjänsten i kommunen.

– Att man lägger ett uppdrag på sin älskare är ju ett väldigt tydligt fall av delikatessjäv, och strider mot kommunallagen. Det är ofrånkomligt, sa Olle Lundin, som är professor i förvaltningsrätt, 2012.

Kommundirektören skulle ta itu med att personerna inte berättat om sitt förhållande, men fick sparken av kommunstyrelsens ordförande Michaela Fletcher Sjöman. Kommundirektören fick 1,7 miljoner kronor i avgångsvederlag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer