Gardner femdubblar sin mans arvode

Uppdaterad
Publicerad

De höjda politikerarvodena i Österåker upprör inte bara invånarna. Nu anklagar två tidigare moderata kommunalråd den nuvarande ledningen för svågerpolitik och för att köpa tystnad.

Arvodet för ordföranden i den sammanslagna samhällsbyggnadsnämnden ska nästan femdubblas. Enligt kommunstyrelsens förslag ska han få ett årsarvode på över 400 000 kronor.

– Det är en trängre krets där familjeförhållanden och kompisrelationer spelar roll, säger Stefan Cronberg, fd moderat kommunalråd Österåker.

Kommungranskarna – Österåker

Ordföranden i samhällsbyggnadsnämnden som kommer att femdubbla sitt arvode är gift med Ingela Gardner Sundström som varit kommunalråd i många år. Hon sitter även med i arvodeskommittén som varit med och bestämt hans nya lön.

– Det vore ganska konstigt om inte jag med den långa erfarenhet jag har av arbete i Österåkers kommun skulle kunna bidra till att kunna göra en rimlig bedömning av arbetet i de olika nämnderna, säger Ingela Gardner Sundström, ordförande kommunfullmäktige.

ABC: Kan du förstå om det sticker i ögonen på invånarna att du räknar ut en hög lön till din man?

– Man kan alltid vinkla saker på det sättet. Och jag kan förstå att det är tacksamt att göra det.

De här generösa arvodena gäller inte bara Ingela Gardners man, utan flerdubblade arvoden gäller också flera andra politiker. Och det här har fått ett tidigare moderat kommunalråd att rasa.

– Det här är ett sätt att köpa tystnad. De som får de här uppdragen och får bra betalt kommer att vara lojala, för annars kan de mista sina uppdrag, säger det tidigare moderata kommunalrådet Björn Molin som numera är ledamot i Roslagspartiet i Österåker.

ABC: Du tycker inte att det finns en jävsituation när det gäller din man, att han får ett sådant enormt lönepåslag?

– Nej för jag har bara ingått i en beredning. Vi har varit tre stycken i den beredningen. Vi har försökt göra en värdering av den tid som ordförandena ska lägga ner, svarar Ingela Gardner Sundström

– Det är extremt dålig pr för Österåker att sådana personer får sitta och dela ut sådana här arvoden och ingen vågar säga någonting, säger Österåkerbon Clas Robell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kommungranskarna – Österåker

Mer i ämnet