Därför vill politikerna inte betala tillbaka – hör kommunstyrelsens ordförande Michaela Fletchers (M) förklaring. Foto: SVT

Politiker i Österåker tog ut en miljon i olagliga arvoden – vill inte betala tillbaka

Uppdaterad
Publicerad

Under fem år har den politiska majoriteten i Österåker gett sig själva arvoden för att delta i interna möten – på skattebetalarnas bekostnad. Totalt handlar det om en miljon kronor inklusive sociala avgifter som har godkänts av kommunstyrelsens ordförande Michaela Fletcher (M). Nu visar en oberoende revisionsgranskning att utbetalningarna var olagliga.

Den oberoende granskningen av revisionsfirman PwC gäller enbart 2019, året då utbetalningarna uppmärksammades. Men arvoderingen har pågått sedan 2015 och totalt handlar det om en miljon skattekronor.

– I och med att besluten inte har tagits på rätt sätt så finns ingen dokumentation. Hade det här varit synligt så hade vi vidtagit åtgärder tidigare, säger Bengt Olin (S), kommunrevisionens ordförande.

Utbetalningarna ”Utan laglig grund”

Granskningen visar nu att de två organen Allians-AU och Alliansberedningen, enbart bestående av allianspartier, inrättats utan formellt beslut och att det ”saknas kommunalrättsligt stöd att betala ut sammanträdesarvoden”.

Rapporten slår också fast att ”attest har skett utan laglig grund”. Där alltså kommunalrådet själv godkänt allianskollegornas arvoden. Även Olle Lundin som är professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet säger att utbetalningarna är olagliga.

Socialdemokraterna i Österåker kräver pengarna tillbaka

Totalt handlar det om åtta ledamöter från Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Österåkerspartiet som har fått arvoden. Den som har tagit emot mest pengar är en moderat politiker som har fått över 200 000 kronor utbetalt sedan 2015.

Kommer du att betala tillbaka pengarna? 

– Absolut inte, säger han och vill inte lämna ytterligare kommentar.

Moderata revisorer: “Vi ville vara så milda vi kunde”

Kommunrevisionen i Österåker väljer nu att rikta allvarlig kritik mot ledamöterna. En majoritet av revisorerna riktar också anmärkning, en skarpare kritik, mot kommunstyrelsens ordförande Michaela Fletcher (M).

Men de moderaterna kommunrevisorerna Ann-Katrin Flodén och Jens Jäger valde i sista stund att inte ställa sig bakom anmärkningen mot Fletcher.

– Jag har inget annat att säga än att vi hade tre alternativ och jag och min kollega valde det mildaste. Varför, det behöver jag inte redogöra för, säger Ann-Katrin Flodén (M).

Fyra ärenden med koppling till arvoderingen utreds just nu av Förvaltningsrätten och förväntas vara avgjorda till sommaren. Måndagen 20 april behandlas ärendet i kommunfullmäktige.

SVT har sökt flera av de ledamöter som har tagit emot arvoden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.