Ann-Christine Furustrand (S) har anmält Alliansen i Österåker till Förvaltningsrätten. Foto: SVT

Alliansen i Österåker anmäls till Förvaltningsrätten

Uppdaterad
Publicerad
Turerna kring Alliansens omdiskuterade arvoden i Österåker fortsätter. På tisdagen skickade Socialdemokraterna i Österåker in en anmälan till Förvaltningsrätten där man begär att Kommunstyrelsens beslut stoppas.

Socialdemokraterna i Österåker vill att förvaltningsrätten ska pröva om arvodena är lagliga samt om det har förekommit jäv när kommunstyrelsen fattat beslut i arvodesfrågan.  

– Det här är en kamp för demokratin. Vi begär att Förvaltningsrätten laglighetsprövar alltihopa. Vi behöver mer öppenhet i den här kommunen, inte mindre, säger oppositionsrådet Ann-Christine Furustrand (S). 

– Kommunstyrelsen har fattat ett demokratiskt beslut och jag förutsätter att beslutet är korrekt. Jag välkomnar att Förvaltningsrätten gör sin bedömning, säger kommunstyrelsens ordförande Michaela Fletcher (M) som godkänt arvodena.  

Kan utgöra ett brott

Som SVT tidigare berättat så har Allianspartierna i Österåker i flera år lyft arvoden för egna partiinterna möten, något som ifrågasatts av oppositionen. Även kommunens egna revisorer gjorde en anmälan till kommunstyrelsen om att arvodena kan utgöra ett brott av förmögenhetsrättslig karaktär.

Som svar på revisorernas kritik valde kommunstyrelsen, där Alliansen har majoritet, att skapa en kommunstyrelseberedning och på så sätt göra de interna mötena till en del av Kommunstyrelsens verksamhet. Nu vill alltså Socialdemokraterna att förvaltningsrätten prövar om beslutet gått rätt till.  

– Beslut ska fattas där man ska fatta dem. Om Alliansen ska ha beredningar där bara Alliansen ingår så minskar oppositionens möjlighet att agera som opposition väsentligt. Det kan vi aldrig acceptera, säger Ann-Christine Furustrand (S). 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Lagbrott i Österåkers kommunledning

Mer i ämnet