Lönefest för kommunalråd i Österåker

Uppdaterad
Publicerad

Den moderatledda regeringen vill håller nere löneökningarna, men i Österåker är det rena lönefesten, åtminstone för politiker som kan plocka ut arvoden på 72 800 kronor per månad.

Många i Österåker som ABC pratat med är upprörda över politikernas arvoden.

– Jag tycker att det är fel. Vi vanliga har knappt så vi klarar oss och så ska de lasta på sådana fantastiska summor, säger österåkerbon Anette Andersson.

En nästan 10 procentig löneökningen motiverade kommunstyrelsens ordförande i Österåker så här igår:

– Mitt arvode följer ju riksdagsledamöternas arvoden. säger Michaela Fletcher Sjöman (M), kommunstyrelsens ordförande .

Men det stämmer inte. Medan riksdagsledamöternas arvoden höjdes med runt 1000 kronor i månaden, så föreslår nu kommunstyrelsen i Österåker en lönehöjning på 5800 kronor för Michaela Fletcher Sjöman. Och det innebär att hon får en lön som ligger 17 000 kronor över snittet för en riksagslön.

– Det ska inte vara en gräddfil för politiker. Jag är definitivt emot det här, säger österåkerbon Bo G Jonsson.

Michaela Fletcher Sjöman säger idag till ABC att hon inte vill kommentera uppgifterna, men det vill däremot oppositionen göra:

– 17 000 kronor över en riksdagslön är för mycket.

På riksplan har moderaterna sagt att man ska försöka hålla igen, men idag vill man inte kommenterar enskilda kommuners arvoden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lagbrott i Österåkers kommunledning

Mer i ämnet