”Vi har förståelse för att folk kan vara oroliga när någon hostar eller nyser”, säger Kristina Ljungros, generalsekreterare på Astma- och allergiförbundet. Foto: Frida Jareteg/SVT

Stigma drabbar astmatiker och allergiker i coronatider

Uppdaterad
Publicerad

Förutom oron att drabbas av ett luftvägsburet virus kan vistelse i offentliga miljöer vara lika med ilskna blickar och uppläxningar för de som lider av allergier eller astma. Nu larmar Astma- och allergiförbundet om stigmat som drabbar de kroniskt sjuka i coronatider.

Drygt 30 procent av Sveriges befolkning, det vill säga ungefär tre miljoner människor, uppskattas lida av allergier. Var tionde svensk har astma, men endast personer med särskilt svår astma räknas som en riskfaktor för att drabbas hårt av covid-19.

Något många astmatiker och allergiker verkar uppleva är en sorts ”coronastigma” i offentliga miljöer – där hostningar och nysningar ses som tecken på den fruktade coronasmittan.

Hör om ”coronastigmat” i videoklippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.