Luften över staden Murcia i Spanien en dag innan utegångsföbudet trädde i kraft och en måndag senare. Foto: Maarcial Guillen/TT

Bättre luft under krisen kan leda till färre dödsfall 

Uppdaterad
Publicerad

Så mycket som 11 000 färre personer Europa över förväntas dö till följd av sjukdomar relaterade till luftföroreningar. Detta enligt ny forskning från institutet CREA i Helsingfors, rapporterar Sveriges Radio Ekot. 

Minskade halter av partiklar och kväveoxid under coronakrisen i Europa gör att färre förtida dödsfall väntas.  

“På en månad har halter av NO2 och partiklar minskat så mycket att 11 000 färre personer i Europa väntas dö av sjukdomar relaterade till dålig luft, jämfört med om halterna vore som vanligt”, säger Lauri Myllyvirta chefsanalytiker vid CREA till Sveriges Radio Ekot.  

Även andra sjukdomar kopplade till förorenad luft väntas minska, institutet nämner astma, stroke och för tidig födsel som några exempel.  

Enligt CREA:s beräkningar kan en månad av renare luft ha räddat så många som 300 liv i Sverige. Främst på grund av den minskade trafiken och transporter i landet.

Sämre lungkapacitet

Föroreningarna i luften kan även bidra till att göra oss med mottagliga för virus genom sämre lungkapacitet och en rad andra kroniska sjukdomar.

“Siffrorna visar att det finns alla skäl att minska föroreningarna, säger Lauri Myllyvirta”, till Sveriges Radio Ekot. 

Tidigt stadie

Spanien, Portugal, Grekland och Norge är länder där effekterna av den renare luften är som störst. Det beror på den minskade trafiken samt förbränningen av olja och kol.

Beräkningarna i Institutet CREA:s studie tar hänsyn till att väder och vind kan påverka kvaliteten av luften. Studien är ännu på ett tidigt stadie och osäkerheten i översikten varierar mellan 7000 till 21 000 liv, enligt Ekot.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer