Misstänkta sexbrott i RFSL-lokal i Stockholm Foto: TT Nyhetsbyrån

Tidigare RFSL-anställd åtalas misstänkt för våldtäkt

Uppdaterad
Publicerad

I dag väcktes åtal mot den tidigare RFSL-anställde man som är misstänkt för flera fall våldtäkt och sexuella övergrepp på asylsökande.

– De har uppfattat att de måste ha sex med honom för att få hjälp att få stanna i Sverige, säger kammaråklagare Paulina Pilati vid City åklagarkammare i ett pressmeddelande.

Mannen är misstänkt för sex fall av våldtäkt och två fall av sexuellt ofredanden. De fyra målsägandena är asylsökanden som sökt hjälp hos mannen då han arbetade på RFSL Stockholm, Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners, queeras och intersexpersoners rättigheter.

Brotten ska ha begåtts 2019 och målsägandena var då mellan 26 och 28 år gamla.

Enligt kammaråklagare Paulina Pilati har männen upplevt att de befunnit sig i en slags beroendeställning till den misstänkte.

– De har sökt upp honom för att få hjälp och rådgivning i sin asylprocess eller i sin rätt att få stanna i Sverige. Kärnfrågan vid rättens prövning är om männen har varit i en särskilt utsatt situation, vilket jag anser att de varit. De har uppfattat att de måste ha sex med honom för att få hjälp att få stanna i Sverige. Målsägandena har inte deltagit frivilligt, säger kammaråklagare Paulina Pilati vid City åklagarkammare.

Mannen häktades den 11 december 2020 och har varit frihetsberövad sedan dess.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.