Misstänkta sexbrott i RFSL-lokal i Stockholm Foto: TT Nyhetsbyrån

Anställd misstänks ha begått sexbrott i RFSL-lokal

Uppdaterad
Publicerad

Polis utreder misstänkta sexualbrott på RFSL:s kontor i Stockholm. En man har häktats, misstänkt för våldtäkt och sexuella övergrepp mot fyra personer i beroendeställning, rapporterar Svd.

Åklagare granskar de misstänkta brotten som ska ha begåtts på RFSL:s kontor 2019. En före detta rådgivare har polisanmälts för sexuella övergrepp på flera asylsökande unga män, skriver Svenska Dagbladet.

I polisutredningen som pågått under hösten har fyra befarade offer spårats. Åklagare Paulina Pilati säger till tidningen att hon kommer att väcka åtal i utredningen inom kort.

Enligt flera berättelser som tidningen tagit del av ska asylsökande män ha utnyttjats sexuellt av en man som enligt RFSL arbetade med bland annat hiv-prevention. Han ska i verksamheten ha kommit i kontakt med RFSL:s verksamhet ”newcomers”, dit hbtq-asylsökande och papperslösa kan söka sig.

Polisanmälan dröjde

RFSL Stockholms ledning säger till Svd att man gjort vad man kunnat sommaren 2019, men att ”ord stod mot ord”.

I början av april 2020 gjordes en polisanmälan, först tio månader efter det att uppgifter om misstänkta våldtäkter ska ha nått RFSL Stockholms ledning.

Advokat Isac Mekonen, som företräder den misstänkte mannen, säger till Svd att hans klient förnekar brott. Mannen sitter häktad, enligt Svd.

En av bidragsgivarna, Region Stockholm, kräver nu en redogörelse från organisationen.

RFSL är ett riksförbund för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners, queeras och intersexpersoners rättigheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.