Polisen har säkrat mannens fingeravtryck på en läskflaska i bostaden. Foto: Ur förundersökningen

Åtal väcks för 24 år gammalt badkarsmord

Uppdaterad
Publicerad

En 32-årig man hittades i december 1995 död i sin bostad i Upplands Väsby norr om Stockholm. Nu åtalas en man i 55-årsåldern misstänkt för mord.

Mannen, som tidigare förekommit i utredningen, anhölls och häktades i höstas. Han misstänks för att i slutet av 1995 ha kvävt en jämnårig man och därefter dränkt mannen i hans eget badkar.

– Polisen i region Stockholms kalla fall-grupp har granskat ärendet och vid den kompletterande utredningen har tillräcklig bevisning framkommit som gör att jag kan väcka åtal så här långt efter att mordet begicks, säger kammaråklagare Ewa Tvengström vid Norrorts åklagarkammare i pressmeddelandet.

Ny teknik bakom åtalet

Mannen anhölls för första gången redan 1996 men släpptes för att sedan häktas under en kortare period 1999 innan han släpptes igen.

Att han nu åtalas beror enligt polisen på att det tillkommit ny bevisning, bland annat genom ett större antal förhör och genom ny teknik. Enligt åtalet har Nationellt forensiskt centrum nu kunnat identifiera mannens fingeravtryck på en läskedrycksflaska, vilket man inte kunde 1996.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.