Som del av bevismaterialet har polisen bilder från tunnelbanans övervakningskameror samt pojkarnas sociala medier. Foto: Polisens förundersökning

Åtal väckt mot sex ungdomsrånare

Uppdaterad
Publicerad

Sex pojkar som är mellan 16 och 17 år gamla misstänkts ha rånat sammanlagt elva personer på jackor och pengar på olika platser på Södermalm. I samtliga fall utom ett var offren tonåringar. Nu åtalas de misstänkta gärningsmännen för bland annat personrån och övergrepp i rättssak.

Rånen har bland annat skett på Götgatan och Ringvägen, men även på andra platser där det rört sig mycket folk som vid Gallerian i närheten av Kungsträdgården.

– Vid samtliga rån har en av gärningsmännen hotat med att söka upp offren om de polisanmälde händelsen. Vid ett tillfälle tog rånarna till och med foto på offrets legitimation för att förstärka hotet, säger Maximillian Berg Molin som är åklagare vid City åklagarkammare.

Personrånen har bland annat skett i anslutning till Skanstulls tunnelbanestation. Foto: Jessica Gow/TT

Dyra jackor och pengar

Det är framför allt en gärningsman som utfört hoten. Det är också han som varit en slags informell ledare i det löst sammansatta rånargänget. Förutom dyra jackor har gärningsmännen varit ute efter kontanter.

– Ett av rånoffren har under hot tvingats att ta ut pengar ur en bankomat. Ett annat offer tvingades lämna ifrån sig sin personliga pinkod tillsammans med bankomatkortet. Rånen har därigenom pågått under en längre tid vilket naturligtvis är allvarligt, säger Maximillian Berg Molin.

Brottsoffren har vittnat trots hot

Rånen utfördes under hösten 2018. Med undantag för en person är samtliga elva offer tonåringar.

– Det är ett omfattande ärende. Min uppfattning är att det går att väcka åtal på grund av att rånoffren – trots att de blivit hotade – har vågat anmäla och medverka i polisutredningen. Polisen har också varit snabb på att säkra bevis i form av t ex filmer från övervakningskameror, säger Maximillian Berg Molin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.