I elva år har Atef Alzghoul från Jordanien levt i Sverige. Nu riskerar han utvisning, trots att hans son är döende.

Atef ska utvisas – trots dödssjuk son

Uppdaterad
Publicerad

Atef Alzghouls son Abdullah, ett år gammal, är svensk medborgare och dödligt sjuk i en ovanlig genetisk sjukdom. Trots det har Migrationsverket och överinstanserna beslutat att Atef ska utvisas.

– Jag vet inte vad jag ska göra, jag är så orolig, säger en förtvivlad Atef.

Han kommer från Jordanien och levde som papperslös i Sverige under nio år innan han ansökte om asyl 2015. Då hade Atef Alzghoul träffat sin fru och bestämt sig för att bilda familj. Frun hade permanent uppehållstillstånd och är nu svensk medborgare.

Sjuk från födseln

Sonen Abdullah föddes i augusti förra året. Men föräldrarna såg redan tidigt att det var någonting som inte stämde.

– Vi märkte att han hade svårt att lyfta armarna, säger Atef Alzghoul.

Efter ungefär tio månader fick Abdullah diagnosen systemisk infantil hyalinos, en svår genetisk sjukdom som drabbar många av kroppens organ, men inte hjärnan.

Månader kvar – om ens det

Sedan oktober i år får han vård i livets slutskede. Enligt utlåtanden från flera specialistläkare har han bara månader kvar att leva, om ens det. Han är väldigt rädd, och enligt ett läkarutlåtande SVT tagit del av är han ”helt beroende dygnet runt av skötsel och observation av sina föräldrar”.

Dessutom är Atefs fru gravid i sjätte månaden. Hon är ofta väldigt medtagen, och har svårt att ta hand om Abdullah på egen hand, enligt de läkare som vårdat Abdullah. En av läkarna skriver:

”En förälder, för närvarande modern, kommer inte att kunna arbeta med den vård som behövs både av patienten (Abdullah, reds. anm.) i nuläget samt av kommande barn”.

Abdullah får nu vård i livets slutskede.

Fyra veckor att lämna Sverige

Några månader efter Abdullahs födsel fick Atef Alzghoul avslag på sin ansökan om asyl. Migrationsverket ansåg att han inte hade giltiga identitetshandlingar, eftersom hans pass utfärdats i Jordanien utan att han själv befunnit sig i landet. Myndigheten poängterade också att Atef tidigare försökt få asyl i Sverige under falskt namn, och att det påverkade hans trovärdighet.

Han överklagade till migrationsdomstolen i Stockholm, men fick avslag även där, trots att Abdullahs hälsotillstånd försämrats sedan Migrationsverket fattat sitt beslut. Den 30 oktober beslutade den högsta instansen, Migrationsöverdomstolen, att inte ta upp fallet. Atef Alzghoul fick fyra veckor på sig att lämna landet.

– Jag vet inte vad jag ska göra. Jag kan inte lämna Sverige när min son har det sådär, säger han.

Försöker stoppa utvisning

I ett försök att stoppa utvisningen har Atef Alzghoul vänt sig till Migrationsverket med en ansökan om så kallat verkställighetshinder, tillsammans med nya utlåtanden från läkare som intygar att Abdullah ligger för döden.

Migrationsverket vill inte kommentera ärendet närmare.

– I och med att vi åter befinner oss i en pågående prövning blir det svårt för oss att diskutera närmare innan den är gjord. Jag vet i dagsläget inte när beslut på den inlämnade ansökan kan komma, säger Linn Nilsson på myndighetens presstjänst.

Systemisk infantil hyalinos

Dödlig genetisk sjukdom som angriper kroppens organ, men inte hjärnan. Barn med sjukdomen överlever som regel inte förskoleåldern. Sjukdomen gör att Abdullah förlorar viktiga ämnen via tarmen och blir väldigt känslig för infektioner.

Källa: Utlåtande från Abdullahs läkare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.