På nya anläggningen i Vanadisberget blir det inte bara återvinning utan även återbruk.

Återvinning för återanvändning öppnas idag

Uppdaterad
Publicerad

Idag öppnar en helt ny återvinningsanläggning i innerstaden, men här slängs inte allt hur som helst. Först sorteras allt med personalens hjälp för att se om saker inte bara går att återvinna utan kanske till och med återbruka.

Den nya anläggningen Roslagstulls återbruk ligger på Cederdalsgatan i Vanadisberget och är Stockholm Vattens nya återvinningsanläggning i innerstan. Det ovanliga med den är dels att här siktar man mer på att folk ska komma med sina gamla grejer till fots eller på cykel, jämfört med många andra anläggningar som kräver bil, och dels att här ska inte bara återvinnas utan fokus är på återanvändning. Både politiker och vd var mycket stolta idag.

– Det är roligt att vi äntligen öppnar den första stationära återbrukscentralen, och att stockholmare ska kunna gå och cykla hit med sin återvinning, säger miljöborgarrådet Katarina Luhr, MP.

– Vi är stolta och glada att vi står här idag. Vi har jobbat länge för att öka kapaciteten så det är kul att vi nu äntligen kan öppna, säger Krister Schultz, vd på Stockholm vatten.

Gamla saker hamnar i nya händer

På Återbruket är det meningen att man ska kunna lämna in saker man inte längre vill eller behöver. Personalen på plats hjälper sedan till att avgöra om de kan användas igen av någon annan eller om man bara ska återvinna materialet. Det kan vara verktyg, cyklar, husgeråd eller möbler. Personalen sorterar bakom disken och det som är användbart hamnar på andrahandsmarknade via exempelvis Myrorna, Stadsmissionen och Röda Korset.

– Det är extra spännande med ett nytt koncept och nu kan vi möta trenden med återbruk i samhället. Det här är utmaningar vi har med den snabbt växande staden och vi kommer samtidigt fortsätta söka efter platser som har den här möjligheten, säger Krister Schultz.

Anläggningen öppnar idag 15 december 16.00.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.