Foto: SVT

Åtta månader utan parkeringsvakter i Tensta

Uppdaterad
Publicerad

Felparkerade bilar står tvärs över gator och gårdar utan att bli bötfällda. Det är fortfarande oklart hur länge det kan se ut så.– I övriga området så övervakar vi fortfarande, säger Fredrik Westergård, kommunikationsansvarig för Europark.

I de två områdena Risingeplan och Hyppingeplan i Tensta har ingen parkeringsvakt bötfällt en bil på över åtta månader. Detta på grund av att parkeringsbolaget Europark, som är ansvariga för området, haft personal som blivit uppringda och hotade i sina hem. Det fick skyddsombud på Transportförbundet att agera och stoppa all övervakning, som tidningen Mitti tidigare berättat.

– Att de anställda tyvärr utsätt för hot och incidenter, det är tyvärr inget som är unikt för just dessa områden. Men däremot så har incidenterna varit betydligt fler och allvarligare här, än någon annanstans, säger Fredrik Westergård.

Vad gör man åt saken?

– Vi har nära dialog och samverkan med fastighetsägare, skyddsombud och polismyndigheten. Parkeringsvakterna jobbar nu dessutom i par i det övriga området. De är aldrig ute ensamma på fältet, säger Fredrik Westergård.

Enligt Europark vet man inte hur länge stoppet kommer att fortsätta.

”Det är beklagligt”

Glåpord och hot är inget som är ovanligt för parkeringsvakter. Detta är något som förekommer överallt.

– När man har en yrkesutövning som till exempel parkeringsövervakning, så får man ibland motta hot eller glåpord. Eller att det kan bli en situation som inte är särkilt trevlig. Det är en arbetsmiljö som ingen ska behöva ha, säger Anders Porelius, pressansvarig på Trafikkontoret. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.