En bil körde in i en refug under händelsen. Foto: Privat

Åtta personer åtalas – skulle råna företagstopp i hemmet

Uppdaterad
Publicerad

Åtta personer åtalas, misstänkta för att tillsammans ha planerat att råna en företagare i sitt hem på Östermalm. De misstänktas bil prejades av polisen utanför bostaden och personerna kunde gripas på plats.

De misstänkta ska enligt åtalet ha planerat att stjäla väskor, klockor och annat gods till ett värde om ett flertal miljoner kronor genom att ta sig in i offrens bostad, binda dem och hota dem. En av de misstänkta jobbade som hemhjälp i offrens bostad. Enligt åtalet ska hemhjälpen berättat om vad som fanns i bostaden och tillsammans med övriga planerat vad de skulle få med sig vid rånet.

– Hon har varit bekant med framförallt en av personerna som ingår i grupperingen av killar som deltar i det här, säger Alexandra Bittner, åklagare.

Insatsstyrkan stod redo

Brottet kunde avvärjas tack vare ett tre månaders långt spaningsarbete från polisen i Solna, där de misstänkta bland annat hade avlyssnats. Polisens insatsstyrka fanns på plats vid offrens bostad när de misstänkta tänkte slå till i november förra året.

Brottsrubriceringarna består bland annat av försök till grovt rån och förberedelse till grovt rån.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.