Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Märtha berätta om intresset hon haft sen hon var två år och hur det känns att bara tävla mot killar. Foto: Privat / Tommy Bergman/SVT

Åttaåriga Märtha från Rimbo kör enduro i 65-kubiksklassen

Publicerad

Bara åtta år gammal men redan sex års erfarenhet. Märtha Tövinge från Rimbo tävlar i både cross och enduro men hon är nästan ensam tjej i crosskolan på Knutby motorstadion. Det vill hon ändra på.

– Det måste komma mer tjejer som kör, säger Märtha.

Märtha Tövinge från Rimbo har kört motocross och enduro sedan hon var två år gammal. Då hade hon stödhjul för att hålla balansen på crossen. När hon inte kör cross tillbringar hon mycket tid i garaget och meckar med sin cross. Ett intresse hon fått av sin pappa och bror, som också sysslar med sporten.

Märtha tävlar i både cross och enduro och har sedan ett år tillbaka guldhjälmslicens som gör att hon får tävla trots sin unga ålder. Senast tävlade hon i Gotland Grand National, världens största endurotävling.

Följ med ut på banan och hör Märtha berätta mer i videon högst upp. Ett längre inslag med Märtha hittar du på Lilla Sportspegeln.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.