Pojkens fraktur var felläkt och att det fanns anledning att operera. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Åttaårings fraktur läkte fel – vårdgivare i Nacka kritiseras

Uppdaterad
Publicerad

En vårdgivare i Nacka efter att man låtit bli att göra en uppföljande röntgenundersökning av en åttaåring som brutit armbågen. Frakturen läkte fel och pojken behövde opereras.

En åtta år gammal pojke fick en fraktur i armbågen. Armen gipsades och vid en kontroll åtta dagar senare upptäcktes ett försämrat frakturläge. Gipset byttes och tre veckor efter skadan togs gipset bort utan någon röntgenkontroll, det framgår i en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Felläkt fraktur

Pojken fick rörlighetsövningar och rådet att kontakta sjukgymnast om rörligheten inte kom tillbaka. När pojken fortfarande hade problem, trots sjukgymnastik, röntgades armen. Det visade sig att frakturen var felläkt och att det fanns anledning att operera.

IVO gör bedömningen att en uppföljande röntgenundersökning borde ha gjorts och kritiserar vårdgivaren för brister i den medicinska handläggningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.