Aktvister skar hål i en kasse och släppte ut en lax från laxodlingen i Grisslehamn Foto: Tomma burar

Attack mot fiskodling – aktionsgrupp tar på sig ansvaret

Uppdaterad
Publicerad

– De kan vara så att mitt livsverk är förstört, säger fiskodlaren Lars-Åke Jansson.

Tre aktivister från aktionsgruppen Tomma burar simmade under natten till måndag ut till en fiskodling i Grisslehamn och skar sönder en eller flera kassar med tusentals laxar i.

– Vi anser att fiskar och andra djur är kännande individer med rätt till till sin kropp, sin frihet och sitt liv, säger Ramin Winroth, som deltog i aktionen.  

”Det är fruktansvärt”

Vi når laxodlaren Lars-Åke Jansson på telefon och han är förtvivlad och mycket orolig.

– Det är fruktansvärt,  mitt livsverk kan vara förstört för alltid. Jag vet inte i detta nu hur många kassar de skurit upp, men upp till 50 000 laxar kan ha simmat ut, säger han.

Först senare ikväll när dykare varit på plats vet Lars-Åke Jansson hur många laxar som försvunnit. Hälften av de 50 ton laxar som finns på laxodlingen kan ha simmat ut ur de sönderskurna kassarna. Laxar till ett värde av cirka en och en halv miljon kronor.

Men aktivistgruppen hävdar bestämt att de enbart befriade en fisk

– Vi skar upp ett litet hål i en av kassarna ovanför vattenytan, tog ut en lax, och sydde igen hålet efter oss, jag anser att det är en obefintlig risk att fler fiskar simmat ut, säger Ramin Winroth.

Första öppna fritagningen

Nattens aktion är den första öppna fritagningen av fisk i Sverige. En öppen aktion innebär att aktivisterna är öppna med sina identiteter, sina handlingar och sina motiv.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer