Avdelning för psykvård blir dokumentär

Uppdaterad
Publicerad

Dokumentärfilmaren Maud Nycander har följt livet bakom låsta dörrar på en psykiatrisk avdelning på S:t Görans sjukhus.

Maud Nycander har under ett och ett halvt år filmat patienter och personal på avdelning sex på S:t Görans sjukhus. En avdelning för psykiatrisk slutenvård.

-Jag upptäckte att det fanns sådan liten kunskap om hur slutenvården ser ut. Och väldigt mycket fördomar och myter eftersom det är ett sådant låst rum, säger Maud Nycander, dokumentärfilmare.

Patienterna som är med i dokumentären tillfrågades av läkarna under behandlingen, och igen efter att det blivit utskrivna. Alla har också sett materialet innan de slutligen bestämde sig.

-Har var det ju en möjlighet att få visa en mer nyanserad bild av psykiatrin. Som jag tycker är viktigt, få normalisera och visa att det här är något som man kan få stöd av, det är sjukdomar som är vanliga, säger Rickard Flodin, överläkare S:t Göran.

-Jag hade ju ingen tes som jag skulle driva när jag kom dit. Att jag skulle filma en sådan och en sådan. Utan det var mer att jag skulle vara där och så se vad som hände, säger Maud Nycander.

Avdelning sex på S:t Görans sjukhus tar emot ungefär 250 personer varje år. Personalen har tystnadsplikt och deras arbete är också okänt för många.

-Det har varit jättenervöst. Naturligtvis har det farit genom huvudet vad kollegor ska tänka, vad ska människor tänka och så vidare. Men samtidigt, jag måste ju våga visa vad jag gör om dagarna och hur jag jobbar. Det får man ju ta då om man vill ge den här chansen att visa vad vi gör och avdramatisera det hela, säger Rickard Flodin.

På söndag sänds den första delen av dokumentären.

-Jag hoppas att det leder till en god debatt i ämnet. Och att man förstår att vi inom psykiatrin kämpar för att få en så bra psykiatri som möjligt, säger Rickard Flodin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.