Även patienterna lider av lönekartellen

Uppdaterad
Publicerad

Efter personalflykten från Huddinge dialysmottagning reagerar nu också patienter. Vården upplevs inte längre säker och Gunilla Stenström från Huddinge är en av de oroliga patienterna.

– Det började med en jordenruntsegling. När jag kom till Afrika så skulle vi äta Kinin för att inte få malaria, det slog ut mina njurar, berättar Gunilla Stenström, patient på dialysavdelningen vid Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge.

Det är 16 år sedan Gunilla Stenström påbörjade sin behandling. Hon har fått två njurar transplanterade och får dialysbehandling i fem timmar, tre gånger i veckan. Blodet måste renas för att hon inte ska dö.

– Egentligen är det bäst att köra dialys fyra gånger i veckan, som de gör på Löwenströmska, men det finns inte tillräckligt med personal för oss på Huddinge så att vi kan göra det, säger Gunilla Stenström.

”Vi lever i dödens väntrum”

Dialys är sista skedet av behandlingen. Patienterna har bara runt tio procent av njurfunktionen kvar och behöver behandling för att rensa vätska ur kroppen. Huddinge sjukhus tar emot 250 patienter i veckan, men kan tvingas att skära ner. Mottagningen som tidigare även tog emot småbarn för behandling klarar inte det heller. Processen är för tidsödande.

– Man kan säga att vi lever i dödens väntrum. Det går inte att göra oss friska förutom om vi får en transplantation och kan förlänga livet lite grann, säger Gunilla Stenström.

Personalbrist på Huddinge dialysmottagning

Personalflykten från Huddinge dialysmottagning började redan för ett år sedan. Av 32 sjuksköterskor återstår nu bara 17. Dessutom blir de ännu färre till sommaren.

– Till sommaren i juli så är de 12 sjuksköterskor, men då ska några ha semester också. Då ska vi bedriva livsuppehållande behandling. Det ser katastrofalt ut, säger Kristina Tellmar, sjuksköterska på dialysmottagningen vid Huddinge sjukhus.

SE ÄVEN: Lönekartell driver sjuksköterskor på flykt

– Som patienter så blir vi väldigt oroliga. Vi känner att det inte är någon hög patientsäkerhet. Personalen är väldigt stressad, det är då lätt hänt att man glömmer saker. Det har spruckit slangar och blod har kommit ut på golvet från patienterna. Om inte andra patienter eller personalen uppmärksammar det i tid så kan det sluta väldigt illa, förklarar Gunilla Stenström.

Gunilla Stenström fruktar dagligen telefonsamtalet som ska säga att hon inte längre får sin behandling på Huddinge sjukhus.

– Jag vet inte, vad kommer att hända om flera stycken till säger upp sig? Kommer jag få min dialys?

Två andra möjligheter som lockar sjuksköterskorna:

Bemanningsföretag: erbjuder mer i lön samt att sjuksköterskorna har större inflytande på sin arbetstid.

Kommunal vård och primärvården: Sjuksköterskorna har bättre arbetstid, vardagar 08:00 till 17:00, och högre lön.

Eller lämnar landet.

Källa: Vårdförbundet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.