Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se det smutsiga vattnet, brustna rören och möglet i restaurangens tidigare lokaler. Foto: Jimmy Kirvesmäki/SVT

Avföring och smutsigt vatten rinner ut från restaurang i Kungsträdgården

Uppdaterad
Publicerad

Restaurangen Thank god it's Friday, TGIF, har under veckan flyttat från sin lokal i Kungsträdgården där verksamheten har drivits i nästan 25 år. Anledningen är att fastighetsägaren valt att höja hyran från fem miljoner kronor till 15 miljoner. Nu framkommer även flera brister i lokalen, med smutsigt vatten och avföring som rinner ut och riskerar att hamna i fontänen i Kungsträdgården.

En besiktning som gjordes i juni 2023, som SVT tagit del av, bedömer att lokalen är i dåligt skick.

Utgående avlopp i lokalen har kollapsat och leder till att allt kiss, bajs och fettavskiljarvatten rinner rätt ner i backen under innergården, enligt besiktningsprotokollet. Det finns en risk att det kan rinna ner i fontänen i Kungsträdgården, enligt Tony Challma, vd för American Bistro Sweden som driver restaurangkedjan TGIF i Sverige.

Varför kontaktade ni inte Stockholms stad själva angående detta redan i juni 2023 då besiktningen konstaterade felen?

– Vi skulle ha kunnat göra det, men det hade känts som att vi gick bakom hyresvärdens rygg. Avtalet var uppsagt då och vi var mitt i förhandlingar och hoppades in i det sista att hyreshöjningen inte skulle ske. Vi är inte heller avtalspart med Stockholms stad utan det är hyresvärden, säger Tony Challma, som menar att det är fastighetsägaren som bär ansvaret för bristerna.

Hyresvärden och hyrestagaren oense

Nu vill fastighetsägaren, som i stället menar att det är hyresgästen som ansvarar för underhållet, hyra ut lokalen till en ny verksamhet för 15 miljoner kronor.

”Vår tekniska förvaltare Bravida har enligt vår bedömning skött sitt arbete på ett bra sätt. Bravida har även tillsammans med oss bedömt situation med rör och fettavskiljare, och vi kan bestämt ta avstånd från hyresgästens bedömning. Vidare är det Stockholms stads ansvar vad avser rör generellt utanför husliv, om det föreligger problem där vet jag ej och har ingen information om. Troligen är det ett påstående hyresgästen gör för att felaktigt misskreditera oss”, skriver Jakob Johansson, vars bolag Maelir äger fastigheten, i ett mejl till SVT Stockholm.

Miljöförvaltningen i Stockholms stad känner inte till de kollapsade avloppsrören i lokalen, men ska titta vidare på ärendet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.