Vräktes trots upptäckt av tbc

Uppdaterad
Publicerad

Människorna i ett tältläger i Högdalen vräktes under tisdagen, trots att en rumänsk kvinna som bodde där konstaterats med den smittsamma sjukdomen tuberkulos, skriver Aftonbladet.

Kvinnan ska ha bott tillsammans med andra EU-migranter i en trång husvagn. Fler i hennes omgivning ska ha visat tecken på att bära på tbc enligt Aftonbladets uppgifter. Organisationen Läkare i världen hade vädjat till Stockholm stad att avhysningen skulle vänta, tills alla misstänkta fall av tbc kunde spåras.

– Vi upplever att man medvetet har riskerat människors hälsa genom att fortsätta med avhysningen, säger Eliot Wieslander, biträdande generalsekreterare i föreningen Läkare i världen till tidningen Aftonbladet.

Risken att utomstående smittas är liten. Men risken är att andra EU-migranter som lever under samma dåliga förhållanden smittas, är dessto större.

– Jag har inte fått någon information om att den här personen skulle ha koppling till Högdalen, säger hon till Aftonbladet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.