Utredaren tillsätts inom kort, säger justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S). Foto: Vilhelm Stokstad / TT

Regeringen utreder otillåtna läger

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen tillsätter inom kort utredaren som ska se över om det kan bli enklare för markägare att hindra och köra bort otillåtna läger och bosättningar.

– Vi talar om dagar eller några veckor, sade justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) i en debatt med moderaten Johan Forssell i riksdagen.

Siktet är inställt på lagförslag nästa sommar.

Forssell frågade ministern om det blir någon utredning som ska se över markägares rättigheter när otillåtna läger, som fattiga EU-medborgares bosättningar, dyker upp och blir problem. Det blir det, blev svaret. Utredningen ska lämna förslag till våren och regeringen föreslå riksdagen lagändringar nästa sommar, är planen.

– Du kan inte kritisera mig för något den gamla regeringen inte gjorde, sade Johansson och menade att den nuvarande regeringen handlat snabbt medan de borgerliga var passiva trots att problemen fanns även då.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.