Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Camilla Kvartoft intervjuer en vän till familjen. Foto: SVT/Janne Åkesson, SWEPIX

Avlidna pojken i Märsta var anmäld försvunnen

Uppdaterad
Publicerad

Den 16-åriga pojke som hittades död i ett skogsparti i Märsta förra veckan anmäldes saknad redan den 6 februari. Trots det satte varken polis eller skola in några sökinsatser, berättar en nära vän till familjen för Veckans brott.

Från polisen och kommunens håll har det varit nästintill knäpptyst kring det misstänkta mordet på en 16-årig pojke, som hittades död under en rishög i Märsta den 13 februari. I ett samtal med Veckans brott berättar nu Ali, en nära vän till familjen, om hur pojken varit saknad av familjen sen den 4 februari.

– Han gick till skolan som vanligt på måndagen den 4 februari. Sen kom han aldrig hem, berättar Ali.

16-åringen är av pakistanskt ursprung och hade bott i Sverige i drygt ett år. På Valstaskolan hade han gått i ett halvår och han hade redan lärt sig prata bra svenska, berättar Ali, som hjälper familjen, som inte kan svenska, att förstå vad som händer.

Pappan kontaktade skolan på tisdagen för att fråga efter sin son och fick då beskedet att pojken varit där på måndagen och gått därifrån vid lunchtid. Hans mobilladdare och Ipad fanns kvar vid skolbänken.

Anmälde sonen som saknad

På onsdagen, när sonen varit borta i två dagar, kontaktade pappan polisen men det är oklart vilka åtgärder de egentligen vidtog utöver att ringa runt till sjukhusen, vilket man meddelade pappan. I övrigt hävdar pappan att han inte fick någon återkoppling förrän sonen hittades död en vecka senare. 

Då, den 13 februari, fick familjen via media reda på att en pojke hittats död i ett skogsparti bara 300 meter från deras hem. De rusade dit men möttes enbart av avspärrningar och poliser som inte kunde säga något. Senare på morgonen efter fick de reda på att det var den försvunne sonen som hade hittats. 

– Pappan pratade med polisen varannan dag för att försöka få dem att leta efter honom, men inget gjordes. De har helt tappat förtroendet för det svenska samhället, säger Ali.

Fick ingen hjälp att leta

Inga sökinsatser efter pojken tycks ha gjorts under de nästan tio dagar som han var borta. Missing People bekräftar för Veckans brott att de inte fått något sökuppdrag från polisen och några allmänna efterlysningar har inte heller gått ut. SVT Nyheter Stockholm har sökt polisen, som valt att inte kommentera ärendet.

– I tio dagar gjorde man ingenting, säger familjens vän Ali till Veckans brott.

En jämnårig pojke har häktats, misstänkt för att ha mördat 16-åringen. Han nekar till brott.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Veckans brott har pratat med en vän till familjen. Foto: Veckans brott

I videon hör du reportern Camilla Kvartoft prata med Ali.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer