Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se vad avloppsproverna visar om narkotikaanvändningen i Stockholm – och hur underlaget ska användas. Foto: Claudio Bresciani/TT/SVT

Avloppet avslöjar hur kokain och MDMA ökar i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Stockholmarnas helger i innerstan består i allt högre utsträckning av partydroger. Samtidigt så är cannabis mer en vardagsdrog som används alla veckans dagar. Åtminstone enligt avloppsvattnet.

– Jag är verkligen förvånad över de höga provresultaten i innerstan på helgerna, säger social- och trygghetsborgarrådet Alexander Ojanne (S).

Stockholms stad har under hösten låtit analysera prover från avloppsvattnet på tio olika ställen i olika delar av stan, under två veckor.

Så skiljer sig droganvändandet i Stockholm

Stockolmarnas användade av kokain ligger högt jämfört med landet. Och mätningen visar hur både kokain och ecstasy/MDMA ökar i innerstan på helgen.

Men stadsdelarna i Stockholm skiljer sig åt.

– I Järvaområdet är tramadol vanligt, i innerstan är det stor konsumtion av kokain och ecstasy och på Södermalm är det hög användning av amfetamin, säger Johan Lindberg som är enhetschef på statliga Research Institutes of Sweden AB och som gjort analyserna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.