• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Nordmaling i Nordmalings kommun, Västerbottens län. Det brinner i en villa i centrala Nordmaling med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Bostadsmarknaden var lugn i juli. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Avslaget på bostadsmarknaden i juli

Uppdaterad
Publicerad

Bostadsrättspriserna i Storstockholm minskade med två procent. På villamarknaden stod priserna stilla.

Det har varit stiltje på bostadsmarknaden under sommaren. Men sett över den senaste tolvmånadersperioden fortsätter priserna uppåt.

– Det är årstakterna som avgör, månadssiffrorna förbleknar i vikt, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

Under juli månad stod villapriserna i Sverige helt still. Bostadsrätterna sjönk under tiden med 1 procent. Jämfört med juli i fjol har villapriserna hoppat upp 9 procent och bostadsrätterna har ökat i pris med 7 procent. Enligt Per-Arne Sandegren ligger siffrorna i linje med hur det såg ut 2016.

Minskning i Storstockholm

– Men tittar vi två år tillbaka var årstakten mycket högre, över 10 procent. Innan dess fanns ett antal år med väldigt höga siffror, i storstadsområdena kunde de ligga på uppåt 18 procent, säger Sandegren.

Årets julisiffror visar att bostadsrättspriserna i Storstockholm minskade med 2 procent. Det förklaras huvudsakligen med att andelen sålda lägenheter i innerstaden minskade under semesterperioden, och eftersom priserna där är de högsta, dras hela regionen med nedåt.

Malmö sticker ut

I Göteborg och Malmö låg lägenhetspriserna i princip stilla under juli. Däremot sticker Malmö ut när det gäller prisutveckling de senaste 12 månaderna. Villapriserna har där stigit med 11 procent, motsvarande siffra för bostadsrätter är 16 procent.

– En trend under flera år har varit att de andra storstadsområdena, Stockholm och Göteborg, dragit ifrån. Det här visar en viss återhämtning i Malmö och att det nu finns ett minst lika stort köpintresse, eller brist på bostäder, i södra Sverige, säger Sandegren.

Generellt beskrivs den svenska bostadsmarknaden nu som något lugnare än tidigare.

– Den stora rörelsen är att vi har en liten avmattning. Men ändå går ju faktiskt priserna uppåt, säger Per-Arne Sandegren.

Fakta: Mäklarstatistik juli

Prisstatistik bostadsrätter, förändringar i procent.

Plats 1 mån 3 mån 12 mån Medelpris (kr/kvm)

Riket –1 –2 +7 34 187

Centrala Stockholm 0 –1 +6 96 784

Stor-Stockholm –2 –3 +5 56 158

Centrala Göteborg +1 +1 +9 63 539

Stor-Göteborg +1 +1 +13 45 897

Centrala Malmö 0 –1 +16 31 581

Stor-Malmö 0 +3 +16 28 532

Prisstatistik villor, förändringar i procent.

Plats 1 mån 3 mån 12 mån Medelpris

Riket 0 +2 +9 2 325 000

Stor-Stockholm 0 0 6 5 075 000

Stor-Göteborg 0 2 12 4 110 000

Stor-Malmö +1 +5 +11 3 323 000

Prisstatistik för fritidshus, förändring i procent.

Plats 12 mån Medelpris

Riket +9 1 642 000

Statistiken är framtagen av Statistiska centralbyrån (SCB) på uppdrag av Svensk Mäklarstatistik och baseras på över 90 procent av de bostadsaffärer som genomförs via fastighetsmäklare.

Källa: Svensk mäklarstatistik

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.