Solna tingsrätt beslutade att stänga av nämndemännen. Foto: Pontus Lundahl / TT

Avstängd kvinnlig nämndeman överklagar

Uppdaterad
Publicerad

Den kvinnliga nämndeman som stängts av från Solna tingsrätt efter en uppmärksammad misshandelsdom överklagar beslutet. Hon har under måndagen kommit in med en överklagan till Överklagandenämnden för nämndemannauppdrag, rapporterar TV4 Nyheterna.

Den centerpartistiska nämndemannen stängdes av omedelbart tillsammans med en manlig partikollega den 8 mars. Detta efter att de dömt i ett fall där en man stått åtalad för att ha misshandlat en kvinna men friats. I domslutet stod bland annat att läsa att mannens familj ”verkar vara en bra familj”.

Den kvinnliga nämndemannen sade att hon skulle överklaga redan när beslutet att stänga av henne togs av lagmannen Lena Egelin, chef för Solna tingsrätt.

– Den har skrivits på ett sätt så den ska peka ut oss, som ett personligt påhopp. Även om vi skulle ha sagt sådana saker så skriver man inte ett domskäl på det sättet, sade nämndemannen då till TT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nämndemän utesluts ur C efter kritiserad dom

Mer i ämnet