Awad Hersi lämnade sina politiska uppdrag för Miljöpartiet. Foto: TT

Awad Hersi: ”En upprättelse för mig”

Uppdaterad
Publicerad

Granskningen av Awad Hersi, tidigare ordförande i Spånga-Tensta stadsdelsnämnd, är nu klar. Awad Hersi anklagades för att ha lagt sig i beslut om vem som ska få försörjningsstöd, men inget tyder på att beslut ändrades på grund av hans kontakter.
– Jag har blivit rentvådd, säger Awad Hersi.

Under hösten vittnade tjänstemän till tidningen Mitt i att Awad Hersi, då ordförande i Spånga-Tensta stadsdelsnämnd, utövat påtryckningar individärenden som handlagts i stadsdelsförvaltningen. Anklagelserna ledde till att både tunga namn inom Miljöpartiet och finansborgarrådet Karin Wanngård (S) krävde hans avgång.

Stadsdelsnämnden beslutade att låta ett externt bolag granska uppgifterna och nu har resultatet kommit.

Har inte påverkat individärenden

I granskningen framgår det att ingen av handläggarna på stadsdelsförvaltningen har upplevt att Awad Hersi kontaktat dem för att få information i individärenden. Däremot går upplevelserna isär när det kommer till nuvarande och tidigare chefer. Några menar att de blivit kontaktade av Awad Hersi i specifika individärenden. Chefernas upplevelser, i fråga om var syftet med kontakten var, skiljer sig åt.

Inget tyder på att beslut i individärenden har blivit ändrade pågrund av Awad Hersis kontakter.

– I det stora hela uppfattar jag det som en upprättelse för mig. Jag har blivit rentvådd från de här anklagelserna, säger Awad Hersi till SVT Nyheter Stockholm.

Han har hela tiden hävdat att anklagelserna mot honom varit en del av en smutskastningskampanj, och att han bara har vidarebefordrat klagomål från medborgare utan att lägga sig i ärendena.

– Anklagelserna mot mig blev som en sanning. Jag är bekymrad över att anonyma människor kan fälla en förtroendevald, utan att man ifrågasätter dem. Och att den högsta politiska ledningen i Stockholms stad tog detta för sanning och agerade utifrån det, säger Awad Hersi.

”Har funnits problem när det gäller gränsdragningen”

Awad Hersi anklagades även för att ha lagt sig i tjänsteutlåtanden på ett olämpligt sätt. Både nuvarande och före detta chefer inom förvaltningen säger i EY:s granskning att de upplevt att han ”initialt velat vara med och styra och påverka processen mer än vad de har ansett varit lämpligt”. Men inga förslag eller beslut har ändrats på grund av påtryckningar från Hersi, enligt stadsdelsförvaltningens ledning.

Efter upprepade avgångskrav lämnade Awad Hersi sina politiska uppdrag för Miljöpartiet i oktober. Vice ordförande Ole-Jörgen Persson (M) tog då tillfälligt över klubban i Spånga-Tensta stadsdelsnämnd. Även han är lättad över granskningens resultat, men han ser allvarligt på den ”komplicerade situation” som många tjänstemän har upplevt.

– Jag är oerhört glad att granskningen inte kan leda i bevis att Awad Hersi utövat påtryckningar när det gäller individärenden. Men den visar också att det har funnits problem när det gäller gränsdragningen mellan politik och förvaltning, problem som uppstod på grund av ordföranden, säger Ole-Jörgen Persson.

Tidigare chefer i Spånga-Tensta stadsdelförvaltning säger i EY:s granskning att ledningen borde ha varit tydligare med att sätta gränser för Awad Hersis vilja att påverka inom områden som hör till förvaltningen och inte politiken.

Chefer som arbetar kvar på förvaltningen säger emellertid att samarbetet mellan politik och förvaltning har förbättrats under året och att arbetsklimatet blivit lugnare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Avgångskravet på Awad Hersi (MP)

Mer i ämnet