Foto: SVT

Awad Hersi lämnar alla sina uppdrag

Uppdaterad
Publicerad

Den hårt kritiserade miljöpartisten Awad Hersi tvingas nu lämna sina politiska uppdrag. Detta bekräftas av ett pressmeddelande från partiet. – Jag har varit mycket tydlig mot Awad Hersi att han måste avgå, säger Sara Pettigrew, intern gruppledare Miljöpartiet i Stockholms stad.

”Efter att mycket allvarlig kritik har riktats mot Awad Hersi, framförallt från anställda och före detta anställda i Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning, har partiets interna gruppledare i Stockholms stad bett honom att avgå. Awad Hersi har nu meddelat partiet att han lämnar samtliga politiska uppdrag.” Det skriver Miljöpartiet i Stockholms stad i ett pressmeddelande.

Anklagats för maktmissbruk

Awad Hersi har tidigare anklagats för maktmissbruk. Tjänstemän har vittnat om hur han lagt sig i deras jobb och utövat påtryckningar i ärenden om försörjningsstöd. Uppgifterna ledde till skarp kritik från flera håll, bland annat från Hersis eget parti, Miljöpartiet.

Efter misstankarna om maktmissbruk riktades nya anklagelser mot Awad Hersi. Den gången gällde det att han ska ha försökt påverka ett vittne i en brottsutredning.

Läs mer: Hersi anklagas för att försöka påverka vittnen

Hersi: Mytbildningen gör att jag måste lämna

Awad Hersi vill inte ställa upp på en intervju på fredagseftermiddagen och ber om att få återkomma med utförligare kommentarer. Men han har lämnat en skriftlig kommentar om sin avgång, där han står fast vid att anklagelserna mot honom inte är sanna:

”Jag engagerade mig i politiken i tron att kunna påverka samhällsutvecklingen och bidra bygget av ett solidariskt samhälle. De senaste skriverierna och mytbildningen om mig som person gör att uppmärksamheten flyttas från politiken och de frågor som måste lösas i Stockholm. Av omsorg om mig själv, min familj och Miljöpartiet lämnar jag därför mitt uppdrag som ordförande i Spånga-Tensta stadsdelsnämnd.”

Gruppledaren: Det enda rimliga

– Jag har varit mycket tydlig mot Awad Hersi att han måste avgå. Efter att mycket allvarlig kritik riktats mot honom är det också det enda rimliga. Han har nu själv kommit fram till samma sak. Vi har stora politiska utmaningar att lösa i Stockholm och vi behöver politiker som har förtroende att driva igenom de satsningar som behövs för ett Stockholm som håller samman, säger Sara Pettigrew (MP), intern gruppledare Miljöpartiet i Stockholms stad.

Ordförande Stadsdelsnämnden Spånga-Tensta
Ledamot Stockholms kommunfullmäktige
Ledamot Arbetsmarknadsnämnden
Ledamot Kommunstyrelsens råd för mänskliga rättigheter
Ombud Kommunförbundet Stockholms Län, KSL
Suppleant Stockholms Stadshus AB

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Avgångskravet på Awad Hersi (MP)

Mer i ämnet