Bakgrund: Det här är ”Taxi Tony”

Uppdaterad
Publicerad

Det var tio, elva år sedan som polisen fick det första tipset om att kokain såldes från taxibilar i Stockholm. Under hösten 2012 kom ny information om ett kokainförsäljande nätverk som kallade sig för Taxi Tony och opererade i Stockholm.

Från januari till maj 2013 genomförde polisen telefonavlyssning på allt fler telefoner som tillhörde det nätverk som marknadsförde sig som Taxi Tony.

Men det var inte alla som fick handla kokain från ligan. För att bli kund var man först tvungen att låta en befintlig kund gå i god för sig.

Taxi Tony

Taxin körde runt kvarteret

Försäljningen skedde genom att köparen kontaktade Taxi Tony med en beställning. En taxi dök sen upp och försäljningen skedde oftast inne i taxibilen medan den körde runt kvarteret. Det gick även att få försäljning genom leverans till dörren.

Nätverkets styrka var inte bara en välorganiserad säljsnurra med snabb leverans och fin service – utan den nästintill vattentäta, intima kundstocken. Enligt polisen är det förklaringen till varför verksamheten kunde hålla på under så många år. I förhör har flera kunder sagt att de haft numret till Taxi Tony i över fem år.

Tio personer greps

De fyra månader som telefonavlyssningen pågick genererade nästan 80.000 samtal och sms och den 3 maj 2013 slog Aktionsgrupp Mitt och Stockholm samt Citypolisens krog- och narkotikasektion till mot flertalet adresser samtidigt. Tio personer greps. Nio misstänkta för grovt narkotikabrott och en för penninghäleri.

Ett år senare, våren 2014, inleddes rättegången.

Lagerhållaren och chefen i nätverket dömdes till åtta år, koordinatorn till fem år och de två taxiförarna till tre år respektive tre år och tre månader. Två transportörer av kokain och en inhoppare som koordinator dömdes till lägre fängelsestraff.

”Ett fyllemisstag”

180 köpare kunde identifieras och lika många anmälningar upprättades på innehav av kokain. Det var allt från ett köp av en enhet kokain (ett fyllemisstag) till 55 köp av blandade mängder enheter (de riktiga kokainisterna).

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Taxi Tony

Mer i ämnet