Foto: SVT

Bakläxa för miljöarbete i Östersjön

Uppdaterad
Publicerad

Länderna kring Östersjön är inte tillräckligt bra på att skydda havet, enligt en rapport från WWF.Sverige är minst dåligt, men troligen kommer inget land att klara målen som satts för Östersjön 2021. Men samtidigt finns det ljuspunkter i Stockholms skärgård.

Östersjöländerna får generellt underkänt för sitt havsmiljöarbete i Östersjön av miljöorganisationen WWF. Sverige och Finland klarar sig bäst av nio granskade länder, medan Ryssland placerar sig i botten.

WWF konstaterar att mycket återstår att göra – av de viktigaste åtgärderna för ett välmående Östersjön har länderna endast uppnått en tredjedel, enligt organisationen.

-De flesta länder har inte gjort vad de ska, helt enkelt, säger Anders Alm, WWF:s Östersjöexpert.

Övergödning

Enligt honom har Östersjön världens största yta av döda bottnar samtidigt som viktiga arter som lax, ål och torsk är hotade.

-Det stora problemet som vi har i Östersjön är övergödningen. För att åtgärda den måste man minska näringsläckaget från jordbruket, reningsverk och liknande, och det är ganska dramatiska minskningar man måste åstadkomma, säger han.

Fortsätter förändringsarbetet i den här takten klarar inget av länderna de mål som satts upp till 2021.

-Vi är oroade av det här. Vi ser Östersjön inte bara som ett bra område för natur och miljö utan också som en ekonomisk resurs, säger Anders Alm.

Ljuspunkter i Stockholms skärgård

Det finns också ljuspunkter. Till exempel har näringsläckaget minskat till 1950-talets nivå, djurarter som säl och havsörn har börjat komma tillbaka och vattenkvaliteten i Stockholms skärgård har förbättrats.

-Men de storskaliga problemen med algblomningar och bottendöd har faktiskt inte blivit bättre på senare tid, säger Anders Alm.

På ett ministermöte i Bryssel på tisdag ska ländernas åtaganden för Östersjön följas upp.

-Vi hoppas att ministrarna ska titta på vår granskning och skärpa till sig helt enkelt. Alla länder behöver höja ambitionsnivån, säger Anders Alm.

WWF:s Östersjöbarometer

WWF har rankat hur Östersjöländerna levt upp till egna eller internationella havsmiljö-överenskommelser på fem områden: övergödning, farliga ämnen, biodiversitet, maritima aktiviteter och hållbar blå ekonomi.

Resultaten visar att länderna av de 58 viktigaste åtgärderna bara uppnått 16.

Sverige får högst poäng av de nio deltagande länderna, men rapporten tyder på att inget av länderna kommer att klara sina mål fram till 2021.

Källa: WWF

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.