Oppositionsborgarrådet Jan Valeskog (S) säger att staden omöjligen kan nå bostadsmålet i år – men den oron delar inte ansvarig politiker Joakim Larsson (M). Foto: Louise Helmfrid och TT

Stockholm långt från bostadsmål i år – 410 bostäder godkända

Publicerad

Enligt siffror från stadsbyggnadskontoret är Stockholms stad hittills långt från att nå det uppsatta målet för beslut om bostadsbyggen 2019. Målet är att detaljplaner för 10 000 bostäder ska vara godkända innan årets slut, men trots att halva året gått har planer för 410 bostäder godkänts hittills.

Socialdemokraterna i Stockholms stadshus är mycket kritiska till byggtakten.

– Jag kan inte ens minnas senast vi såg så här få nya projekt. Anledningen är såklart att varje parti i det blågröna styret har vetorätt för varje enskilt nytt projekt. Då blir det såhär. Den låga takten riskerar att ytterligare förvärra Stockholms bostadssituation, säger Jan Valeskog (S), oppositionsborgarråd i ett pressmeddelande.

M: Beror på ketchupeffekt

Stadsbyggnadsborgarrådet Joakim Larsson (M) delar inte Jan Valeskogs oro. Han och Moderaterna i Stockholms stad menar att anledningen till de få detaljplanerna hittills beror på den långa kedjan från att planarbete påbörjas till beslut om detaljplan.

– Det är olyckligt att man får en ketchupeffekt, men det beror på att arbetet med många av de stora planerna tar väldigt mycket tid. Vi har även haft år under S-styre där utfallet visade sig först mot slutet av året, säger Joakim Larsson.

– Tjänstemännen signalerar att vi kommer att kunna nå målen, så prognosen ser bra ut, fortsätter han.

9 000 bostäder måste klubbas på sex möten

Sedan den grönblå majoriteten tillträdde har man omkring 19 000 bostäder i planberedskapen, säger Joakim Larsson.

– Det vi gör nu är att leverera start-pm och se till att arbetet med detaljplaner kommer i gång. I till exempel Sköndal höjde vi föreslagen byggnation med 600 bostäder. Där blir det 4 500 bostäder.

Jan Valeskog tror att det i praktiken kommer bli omöjligt för staden att klara målen.

– Nu har vi en situation där det återstår sex stycken beslutsmöten för nya bostäder innan året är slut. Majoriteten måste alltså anta eller godkänna detaljplaner för minst 9 590 bostäder för att inte missa målen.

I en tidigare version av den här texten stod att Stockholms stads mål är 10 000 godkända detaljplaner i år. Det stämmer inte. Målet är att detaljplaner som innehåller totalt 10 000 bostäder ska vara godkända före årsskiftet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer