• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi hade många kompisar – nu är vi ensamma”. Det säger Mani och Mojtaba som fick byta sin skola mot en barack. Foto: SVT

Skola flyttade nyanlända elever till barack – anmäls för rasism

Uppdaterad
Publicerad

Väsby Nya Gymnasium i Upplands Väsby har DO-anmälts efter att ha plockat ut nyanlända elever ur skolan och flyttat dem till baracker en kilometer därifrån. Manövern har upprört de förvisade eleverna som berättar att de hamnat efter i sin svenskundervisning.

– Nu pratar ingen i klassen svenska längre, säger Mojtaba Hosseini till SVT Stockholm.

När Väsby Nya Gymnasium skulle spara pengar genom att minska på sina lokaler tog man ett beslut om vilka elever som skulle omplaceras till baracker.

Av samtliga klasser föll valet på programmet för språkintroduktion, vars 43 elever från och med starten på höstterminen fick utrymma sin gamla skola. Med kraftigt minskade möjligheter att träffa och integreras med svenskspråkiga elever.

– Det är så dumt! Vi ska ju lära oss svenska, säger Mohaddeseh Rezaee, elev i programmet för språkintroduktion.

”Nu är vi ensamma”

Nu har beslutet att flytta på just de nyanlända eleverna anmälts till Diskrimineringsombudsmannen, DO, något som Aftonbladet tidigare rapporterat om.

– Man har skiljt ut just de här eleverna. Det är rasism, säger Annika Hirvonen (MP), riksdagsledamot, som står bakom anmälan.

SVT har sökt skolledningen för en intervju, hittills utan att få svar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.