Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör kommunstyrelsens ordförande Oskar Weinmar (M) kommentera DO-anmälan och förklara varför de utlandsfödda barnen flyttas. Foto: Mats Hedström/SVT

Moderaterna om DO-anmälan: ”Hetskampanj”

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna i Upplands Väsby avvisar alla anklagelser om att ha diskriminerat nyanlända elever.

– Finns det ett missnöje bland dem beror det på hetsjakten som Miljöpartiet har drivit, säger Oskar Weinmar (M), ordförande i kommunstyrelsen.

En kritisk synpunkt mot beslutet att flytta eleverna i språkintroduktion kommer från de nyanlända själva. Tidigare träffade de svenskspråkiga eleverna, blev kompisar och kunde på det sättet lära sig svenska fortare.

– Nu pratar alla engelska eller sitt modersmål, säger Mani Sedaghat Mehr.

Moderaterna i Upplands Väsby försvarar sig

– De här eleverna rör sig i olika sammanhang under dagarna. Exakt hur deras introduktion i svenska läggs upp är inte för mig som politiker att svara på, säger Oskar Weinmar (M), kommunstyrelsens ordförande.

Ni kunde ju ha valt en klass av svenskar – ändå blev det just språkintroduktionseleverna?

– Exakt vilka möjligheter som finns att flytta den eller den klassen är mer upp till rektor. Inför beslutet var beskrivningen att den här förflyttningen var möjlig att göra, säger Oskar Weinmar (M).

SVT Stockholm söker Väsby Nya Gymnasiums rektor för en kommentar

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.