Nu är de förarlösa bussarna i Barkarbystaden invigda. Foto: Bo Öhlén/SVT

Nu är de självkörande bussarna i Barkarby invigda

Uppdaterad
Publicerad

Självkörande bussar har tidigare i år provats på en kort sträcka i Kista. Testet avslutades i somras och bussarna flyttades till Barkarbystaden där busslinje 549 idag invigs av stolta politiker.

Bussarna ska gå i ordinarie SL-trafik en kort sträcka inne i Barkarbystaden mellan nybyggda bostadskvarter, Herrestaskolan och Stora Torget.

Bussarna är eldrivna och kommer att gå med en hastighet av 12-15 km/timme. Det är en långsam färd men för säkerhets skull finns en bussvärd ombord som kan ingripa med hjälp av en bärbar manöverpanel om bussautomatiken inte skulle fungera.

Inte helt självkörande

Enligt operatören Nobina skötte sig de självkörande bussarna fint under testperioden januari till juni. Men när SVT åkte med på en provrunda i vintras fick bussvärden lösa flera problem under den korta sträckan mellan Victoria Tower och Kista galleria. Det handlade om bilar som stod lite för långt ut i körbanan, isfläckar och folk som stod för nära.

Invigning idag

Nu återstår att se hur dagens invigning av bussarna i ordinarie trafik går. Bussvärdar kommer att finnas ombord på de tre bussarna som vardera rymmer tolv passagerare.

Barkarbystaden är norra Europas största stadsutvecklingsområde där vägar och annan infrastruktur nyanläggs. Det innebär att vägarna kan anpassas utifrån konceptet med självkörande bussar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.