Barn på LSS-boende har avlidit efter fall från buss i Järna

Uppdaterad
Publicerad

Ett barn ett LSS-boende Järna fick allvarliga skallskador efter att ha fallit av i farten från en buss och skadade huvudet. Barnet avled senare av sina skador.

Det var i början av augusti som två barn på ett LSS-boende i Järna var på utflykt i en buss, något som barnen var vana vid att göra. Det framkommer i en IVO-anmälan som SVT har tagit del av.

Efter ett tag börjar ett av barnen att bli orolig, knäpper upp säkerhetsbältet och byter plats i bussen. Föraren svänger då av landsvägen för att ta sig till ett säkert ställe att stanna på.

Väl där bromsar föraren in bussen. Men innan den har hunnit stanna helt hör föraren hur en dörr öppnas, och upplever att barnet kliver ur bussen och snubblar på alsfalten. Hastigheten ska då ha varit på ungefär 15 kilometer i timmen.

Föraren ringer 112 och gör HLR innan ambulanshelikoptern anländer till platsen. När anmälan skrivs framkommer det att barnet fått en allvarlig skallskada, men ska alltså senare ha avlidit av sina skador, vilket LT var först med att rapportera om.

Ska barnlåsa dörren

I IVO-anmälan framkommer det att föraren har som rutin att barnsäkra dörrarna. Varför dörren gick att öppna just nu framkommer inte.

SVT har varit i kontakt med ansvariga på LSS-boendet som i nuläget inte vill kommentera händelsen.

”Ska inte få hända”

– Våra tankar går främst till familj och de närmsta, men även till de medarbetare som har jobbat med barnet i flera år, säger Johan Strömgren, verksamhetschef på boendet.

Han menar också att man har kommer vidta åtgärder för att förhindra att det här upprepas.

– Våra medarbetare jobbar dygnet och året om med det. Det här ska inte få hända.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.