Lappen som barnmorskan Camilla Särnholm skrev under torsdagens pass på förlossningen i Stockholm. Foto: Privat/Fredrik Sandberg/TT

Barnmorskornas bevis på överbeläggning

Uppdaterad
Publicerad

Torsdagens arbetspass blev intensivt för Stockholmsbarnmorskan Camilla Särnholm. Under förmiddagen fanns inte ett enda förlossningsrum ledigt – i hela länet.

Torsdag den 11 maj klockan 09:51. Alla förlossningsmottagningar i Stockholms län är fulla. Tre kvinnor ringer in till förlossningsavdelningen där barnmorskan Camilla Särnholm jobbar. Men det finns ingen plats. Inte på någon ort. Till slut dyker en plats upp i Gävle. Men resan dit är för lång för två av kvinnorna.

– Vi kunde inte skicka iväg kvinnorna. Vi fick ta in dem ändå, man får låta dem vänta i korridoren, ta ett bad under tiden eller hitta något vårdrum någonstans, berättar Camilla Särnholm.

FÖRLOSSNINGSVÅRDEN

Under torsdagen rapporterade SVT Nyheter Stockholm om att antalet hänvisade mammor i Stockholmsområdet har gått ner. Efter att Stockholms län 2016 blev av med en av sina sju förlossningsmottagningar så oroade många sig för att mammor skulle tvingas hänvisas till andra sjukhus. Enligt statistiken så blev det inte så.

”Det är fullt överallt”

Efter inslaget har flera barnmorskor och undersköterskor reagerat. Statistiken stämmer inte överens med det barnmorskorna upplever på sin arbetsplats.

Camilla Särnholm tvingas ta emot mammor – trots att förlossningen är full Foto: Privat

– Patienter ringer, men de får inte plats. Jag börjar skriva ner vilka kliniker som finns att hänvisa till, det landar till att det är fullt överallt, berättar Camilla Särnholm efter torsdagens arbetspass.

Brukar det se ut så här?

– Så här har vi haft det sen BB Sophia stängde. Det är naturligtvis inte fullt alla pass, men att hänvisningarna minskar. Det stämmer inte.

Uppgivna barnmorskor

Hur kände du när du inte kunde ta emot de mammor som ringde?

– Jag hoppades bara på att inga fler skulle ringa, jag kände mig uppgiven. Lösningen är fler platser, nu, berättar hon.

LÄS MER: Nya lokaler på KS ska locka personal

Enligt Ella Bohlin (KD) ska Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge få tio fler förlossningsplatser om 1,5 år, hur ser du på det?

– Det är ett skämt. Vi har haft det så här i ett år, ska vi ha det i 1,5 år till? Situationen sliter otroligt hårt på en koordinator. Nu har vi börjat bedöma mammor som ”Går ej att hänvisa”. Det är mammor som vi inte kan skicka iväg, men som vi ändå inte har plats för. Men vi tvingas ta in dem ändå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

FÖRLOSSNINGSVÅRDEN

Mer i ämnet