Barnpsykologen: Sätt stopp för kränkande språk

Uppdaterad
Publicerad

Vuxenvärlden måste gemensamt sätta ned foten mot kränkande språk och fula ord bland barn, annars riskerar problemen att växa sig större, det säger barn- och ungdomspsykologen Jenny Klefbom.

– Att börja prata illa om varandra är inkörsporten till grövre kränkningar som övergrepp och hatkampanjer.

Jenny Klefbom jobbar som psykolog ute på skolor. Hennes erfarenhet är att förekomsten av kränkande språkbruk varierar mycket från skola till skola.

– Det beror väldigt mycket på vad man ser hos sin omgivning som kompisar och äldre syskon. På vissa skolor förekommer den här typen av språk inte alls. Det hoppfulla är ju att vi vuxna kan påverka detta genom att skapa normer som inte tillåter att man pratar hur som helst med varandra, säger Jenny Klefbom.

”Språket påverkar hur vi agerar”

– Att börja prata illa om varandra är inkörsporten till grövre kränkningar som övergrepp och hatkampanjer, säger Jenny Klefbom.

– Allt sådant här sker på en glidande skala, det börjar med något litet och sedan fortsätter det med större saker. Och man vet att språket påverkar väldigt mycket hur vi sedan agerar.

I videon utvecklar Jenny Klefbom hur man får stopp på kränkande språk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.