En barnvagn fastnade i tunnelbanedörrarna på Masmos tunnelbanestation. Foto: Wikimedia commons

Barnvagn fastnade mellan tunnelbanedörrarna – tåget körde iväg

Uppdaterad
Publicerad

I april inträffade en olycka i tunnelbanan på Masmos station, en olycka som kunde slutat i tragedi. En barnvagn med ett barn i fastnade mellan tunnelbanetågets dörrar men trots det så körde tåget i väg och barnvagnen krossades.

Det var en tidig onsdagsmorgon i april längs röda linjen, 07.40 på tunnelbanestationen Masmo. En dubbelbarnvagn av den typen där barnen ska sitta bakom varandra fastnade i ett dörrpar till tunnelbanetåget när dörrarna stängdes. Den främre delen av barnvagnen där det satt ett barn var då inne i tåget och den bakre halvan hängde utanför. Kvar stod mamman på perrongen, tillsammans med vittnen.

– Tåget startade med barnvagnen klämd mellan dörrarna och körde iväg från plattformen. När det kom till grinden vid slutet av plattformen slogs bakre änden av barnvagnen i och slogs sönder, medan barnet inne i vagnen for inåt i tåget. Resenärer ombord på tåget tog hand om barnet och åkte tillbaka till Masmo och lämnade barnet till sin mamma, berättar Fredrik Bouvin, säkerhetschef på MTR tunnelbana.

”Allvarligaste händelsen vi har haft”

Enligt MTR ska resenärer ombord ha dragit i nödbromsen när tåget var i tunneln, något som innebär att tåg stannar först på nästa station. MTR har inte kunnat få kontakt med mamman eftersom det är okänt vem hon är, men Fredrik Bouvin säger att det verkade inte som barnet var skadat på något vis. Han uppskattar att barnet var cirka 1-2 år gammalt.

– Det här är en oerhört allvarlig händelse och vi är väldigt tacksamma att ingen blev skadad. MTR har kört tunnelbanan i tio år och det här är den allvarligaste händelsen vi har haft och vi har vidtagit åtgärder, säger Fredrik Bouvin.

En utredning pågår just nu om hur olyckan kunde ske, men man har kunnat konstatera att det inte var några tekniska fel på tåget som var en av de äldre modellerna som körs på blåa och röda linjen. Fredrik Bouvin förklarar hur det ska gå till för att se att inget fastnat i dörrarna. Innan föraren börjar stänga dörrarna ska tågsidorna först visuellt kontrolleras att inget blockerar dörrarna.

Inget fel på tåget

– Därefter stänger föraren dörrarna och gör en efterkontroll för att tillse att inget fastnat i dörrarna. När det är säkerställt går föraren in i hytten och kontrollerar att klarsignal är given. Efter man fått klartecken startar man via en säkerhetsstart som känner att dörrarna är stängda, säger Fredrik Bouvin. Han fortsätter:

– Har man följt alla procedurer ska man inte kunna starta med en barnvagn klämd i dörrarna. Det finns ett sätt man kan ta över manuellt, men det är för nödsituationer, som om man måste utrymma i en tunnel exempelvis.

Så det verkar som om föraren inte fick klartecken och då manuellt tog över och körde iväg?

– Utredningen pågår just nu och det är först när den är klar som vi kan konstatera vad som faktiskt hände. Preliminärt tyder det på att det är den mänskliga faktorn som ligger bakom händelsen.

Föraren togs direkt ur tjänst, något som är rutin vid alla säkerhetshändelser. Han mår enligt Fredrik Bouvin mycket dåligt efter händelsen och har fått stöd av arbetsgivaren. Olyckan är anmäld till Transportstyrelsen som är MTR:s tillsynsmyndighet.

Vet du mer om händelsen?

Tipsa oss, stockholm@svt.se, 08-7847750.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.