Svenskar bjuder nyanlända på middag

Uppdaterad
Publicerad

Genom en ny middagsklubb i Stockholm bjuder privatpersoner hem nyanlända svenskar på middag. Ett sätt att både få nya vänner och bättra på svenskan.

Det är tisdagskväll och Lovisa af Ekenstam lagar renskavsgryta tillsammans med sin moster. Just denna kväll väntas besök från en helt ny bekantskap som läser på SFI, Svenska för invandrare.

I ett nytt projekt som kallas Invitationsdepartementet bjuder privatpersoner hem män och kvinnor som vill bli bättre på svenska. Genom middagar får de chansen att på ett naturligt sätt öva på språket och kanske skaffa nya vänner.

– Man lär ju känna personer när man är hemma hos någon. Det är ju roligt att se hur någon bor och har det hemma, säger Lovisa af Ekenstam.

Ideella krafter

Middagsbjudningarna har hållit på sedan i mars och drivs helt av ideella krafter. Hittills har ett 30-tal middagar genomförts. För Saim Muhammad är det första gången som han är hemma hos någon från Sverige trots att han bott i Stockholm i tre år.

Vem som helst kan anmäla sig till att öppna upp sina dörrar för någon som genom maten vill öva sig på svenska och lära känna nya personer.

”Man äter ju varje kväll

– Saim har bjudit oss på middag hemma hos honom nu. Jag skulle absolut kunna tänka mig att ha fler middagar. Man äter ju ändå varje kväll så det är bara trevligt med någon ny i sällskapet, säger Lovisa af Ekenstam efter middagen.

Hittills är det bara SFI-studenter från Botkyrka som kunnat anmäla sig till middagarna men personerna bakom Invitationsdepartementet hoppas på att fenomenet sprids från Stockholmsområdet och ut i hela Sverige.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Flyktingmottagandet i Stockholm

Mer i ämnet